Recordant el compromís de dos empordanesos
Un memorial reivindica les figures dels capellans Joan Alsina i Joaquim Vallmajó, assassinats a Xile i Ruanda, fa 40 i 20 anys respectivament. Malgrat viure en dos països i contextos ben diferents, tots dos, missioners i empordanesos, van coincidir també, en el seu compromís amb la població més vulnerable,. «Cal actualitzar les figures d'Alsina i Vallmajó», va dir Albert Quintana, de l'entitat Justícia i Pau que, juntament amb el Fòrum Joan Alsina i el Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES), impulsen aquesta campanya.
Per a la gent del GEES, el Memorial és una bona oportunitat per parlar de les causes reals que hi ha darrera de l’assassinat de Vallmajó i d’un dels genocidis més sagnants que ha tingut lloc a l’Àfrica: «El 80% del coltan és a la RD Congo i el principal exportador és Ruanda, que no en té ni una mica», va recordar Josep Maria Bonet del GEES. Per a Bonet, a més de recordar els missioners i les seves causes, el memorial hauria de servir també per pressionar «que no es retalli la justícia universal» tal com inclou la reforma del codi penal que promou el govern del PP.
Tomàs Nadal, que va exposar el seu testimoni emocionat dels anys que va compartir amb Joan Alsina a Xile, considera que cal mantenir «l’esperit de lluita pels Drets Humans». Segons Nadal, cal continuar «atiant aquesta flama» i transmetre el llegat dels dos empordanesos, especialment a les generacions més joves.
El pedagog Mon Marquès, que va conèixer tots dos missioners, va dir en la presentació de la campanya que «parlem de Xile i Ruanda però podríem parlar de la Guerra Civil». En un país de desmemoriats i de democràcia feble com el nostre, Marquès veu molt útil la campanya «per veure les contradiccions de l’església, de la nostra societat, i dels nostres partits polítics que deixen que cada cop la distància entre rics i pobres sigui més gran».
A més dels dos actes d’homenatge previstos, les entitats que impulsen el Memorial Alsina_40 Vallmajó_20 han preparat un recull de propostes per a la reflexió que es poden descarregar al seu web. També han obert un Concurs de Micro-Vídeos amb l’objectiu de sensibilitzar els joves i la societat en general sobre la importància del compromís personal per a la transformació capa a un món més just. Es poden presentar els micro-vídeos fins al 15 d’agost.
Més informació:
«Dos homes i un compromís» article de Carme Vinyoles al Punt Avui