Reconeixement a les dones i la diversitat (febrer (2022)
L'Associació Azahara ha convocat la primera edició dels ‘Reconeixements Azahara: dones i diversitat’ amb l'objectiu de donar a conèixer històries de vida i projectes protagonitzades per dones amb perspectiva migrant o filles de la immigració a les comarques gironines.
Aquests guardons s’entreguen en el marc de les celebracions del Dia Internacional de la Dona i busquen reconèixer dones que reuneixen els valors de solidaritat, compromís, transformació social, sostenibilitat i resiliència.
En l'edició d'enguany es reconeixerà sis dones de trajectòria migrant, que es caracteritzen per la seva capacitat de lideratge i compromís i que resideixen a la demarcació de Girona. L’esdeveniment d'Azahara, obert a tota la ciutadania, reunirà a societat civil, entitats i administracions públiques per a que puguin posar en valor el paper de la dona migrant.
Les dones que rebran els Reconeixements Azahara al 2022 són:
NABILA EL GAMOUCHI, emprenedora i propietària del Nabila Cafè, un local de referència a Olot que traspassa fronteres.
FATOU KANTEH, esportista i jugadora de futbol femení de primera divisió amb un gran compromís social a Banyoles.
CHIRAF SOUILAH, estudiant de Doctorat en Química Organometàl·lica. Màster en Catàlisi Avançada i modelització molecular a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi. Compromesa amb el teixit social d’Amer.
TAMARA CORTÉS, mestra i referent entre la comunitat gitana a Girona. Activista social a favor de l'educació i el trencament de prejudicis.
JESSENIA LAGOS, psicòloga i activista pels drets de les dones; especialment treballadores de la llar. Defensa la dignificació, la inserció laboral i alfabetització de les dones a les comarques de Girona.
AMAL AYOU, més coneguda com a Amal Style. És una figuerenca creadora de contingut i molt influent entre les dones empordaneses. A través de les xarxes socials dinamitza una gran comunitat de dones.
Aquesta iniciativa té el suport de la Fundació Anna Lindh i l’Institut Europeu de la Mediterrània. Vols participar-hi? Reserva AQUÍ>> la teva entrada.
Ara fa quatre anys, Jessenia Lagos, psicòloga per la Universitat d’Hondures, va arribar a Espanya amb la seva filla, buscant un futur millor. Com a dona indocumentada només va poder accedir a fer tasques de la llar. Mica en mica, i compartint les experiències i el seu dia a dia amb altres hondurenyes dedicades a les cures i la llar, es va adonar de la vulneració de drets que patien les dones migrants al nostre país i es va posar les piles per posar-hi remei.
Reds – Solidaridat per a la transformació social ha editat el quadern digital Dones, mares i teletreball en temps de COVID-19. Testimonis de mares teletreballadores durant el confinament a Catalunya, que recull alguns testimonis, a més d'informació sobre la situació de les dones i les mares durant el confinament a Catalunya.
Una cadira de rodes amb una persona anciana asseguda al damunt i una dona de pell bruna empenyent-la. Aquesta és una imatge habitual a qualsevol població catalana, tant a grans ciutats com a pobles petits. Es calcula que a les comarques gironines hi ha entre 2.000 i 9.000 dones realitzant aquestes tasques.