Rebrota l'exclusió social
Càritas Diocesana de Girona ha presentat la Memòria 2019 de l'entitat i la gestió que ha fet durant la crisi del coronavirus. Només durant la pandèmia ha atès a 15.737 persones a les comarques gironines, una xifra que confirma "un rebrot de l’exclusió social que empitjora la situació de les famílies més vulnerables". L'entitat ha atès llars que fins ara no havien necessitat ajuda i que són famílies que s'han quedat sense ingressos des de l'estat d'alarma. Foto Càritas
Segons Càritas, a causa de la pandèmia s'ha registrat un increment del nombre de persones que s’han vist obligades a sol·licitar aliments. "Unes perquè no poden acudir als seus llocs de treball, d’altres perquè ja subsistien en feines submergides.", asseguren. Això ha fet que en els primers dos mesos de l'estat alarma les demandes s’hagin multiplicat per tres.
Pel que fa a l'activitat del 2019, prèvia a la pandèmia, i que queda recollida a la memòria de l'entitat, el perfil de l'exclusió social atesa és eminentment femení -un 56% de les persones ateses són dones-. El 52% de les famílies que necessiten del suport de Càritas tenen fills a càrrec i 1 de cada 3 beneficiaris són menors. La cronificació de l'exclusió queda demostrada en el fet que el 35% de les persones ateses, ja fa més de 3 anys que necessiten suport de Càritas. Un problema recurrent és el de l'habitatge: el 45% de les persones ateses té problemes d'accés a un habitatge (que ha augmentat fins al 52% amb la crisi del COVID19).
La crisi arran de la COVID19 s'ha deixat notar amb força a la Costa Brava, on s'ha hagut de reforçar les ajudes en alimentació, per aquelles famílies de treballadors i treballadores que no han pogut començar la temporada d'estiu com estava previst, al mes d'abril. En aquest sentit, l'entitat preveu destinar 350.000 euros més a ajudes directes, bona part de les quals es dedicaran a alimentació.
Pel que fa a l'àmbit internacional, la presència arreu del món es vehicula a través de l’Àrea de Cooperació de Càritas espanyola i les Càritas de països en vies de desenvolupament que reben l’ajuda amb la coordinació de Càritas Internationalis. Des de Càritas Girona, s'ha destinat recursos per a les persones refugiades i s'ha continuat col·laborant en un projecte de cooperació a la parròquia Jesús Obrero, ubicada a El Alto, a la ciutat de La Paz, a Bolívia.
Càritas Diocesana de Girona està fent un gran esforç per mantenir oberts una trentena de serveis d’entrega d’aliments arreu de la diòcesi de Girona durant la crisi provocada pel COVID-19. #elcompromísnotanca