Rebobina: ‘Surgere, el documental'
Quan es comença a gestar aquesta crisi? Qui en són els responsables? Es beneficia algú d'aquesta situació? Tenen alguna cosa en comú Islàndia i l'Estat Espanyol? El Rebobina d'aquesta setmana us acosta ‘Surgere, el documental' amb veus com Vicenç Navarro, Arcadi Oliveres, Santiago Alba Rico i altres.
Un viatge a través de la història recent d'Islàndia i L'Estat Espanyol, per intentar explicar com dos "exemples" d'esplendor econòmic poden arribar a convertir-se en Estats fallits. Triem Islàndia per la potència real i simbòlica del seu canvi, de baix a dalt, com els característics guèisers d'aquesta illa escandinava. Un aixecament del qual no hem rebut massa notícies, a causa del setge informatiu que va impedir conèixer les protestes iniciades el 2008, que van obrir un procés que va deixar al descobert la veritable cara del sistema en què vivim.
Un projecte de documental diferent
El projecte consisteix en un vídeo-documental, sota llicència Creative Commons, recolzat per la pàgina web surgere.org. Al documental, que té una durada de 57 minuts, van entrevistar alguns dels protagonistes de l'alçament d'Islàndia, i a l'Estat Espanyol a Arcadi Oliveres, Santiago Alba Rico, Vicenç Navarro, Iaio Herrero i Gregorio Dionis de l'equip Nizkor. En una primera fase es va pujar el documental al web. En una segona fase volem traduir el vídeo a basc i anglès, subtítols en castellà per a persones amb discapacitat auditiva, penjar a la web les entrevistes en castellà, edició en DVD, la traducció a altres idiomes: gallec, català, alemany ...
Què ens ha motivat a fer aquest documental i a qui va dirigit
Estem convençuts que l'estat actual de les coses pot canviar, per això és fonamental conèixer bé què ens envolta, situar-nos en el moment històric que estem vivint, i reflexionar sobre alternatives. Els canals habituals d'informació no ens solen deixar apropar-nos a aquestes claus. Per això hem de crear els nostres propis canals i eines i buscar exemples que ens serveixin de referència. Creiem que Islàndia ens aproxima a aquestes claus. I el documental serà útil per a totes les persones que tenen ganes de generar moviment i canvis. La difusió, a més de a través d'Internet, el web, el vídeo en descàrrega lliure,... es realitzarà mitjançant presentacions que permetin generar debat en gaztetxes i centres socials autogestionats, cases de cultura i centres cívics, canals de distribució alternatius.
Info extreta del web de la Coordinadora d'ONGD i altres moviments solidaris de LLeida, traduïda del web http://surgere.org