Rebobina! Interferències
Coincidint amb la Setmana Global d'Acció contra el Deute, al Rebobina d'aquesta setmana recuperem Interferències «un exercici de vigilància de la societat civil sobre els governants, els poderosos i tot allò que els ciutadans no veiem en el dia a dia.», en paraules dels impulsors. Interferències és el resultat de 10 anys d'investigació i denúncia de diferents mecanismes d'anticooperació. Un treball realitzat des de l'Observatori del Deute en la Globalització i la Fundació Queipo, en xarxa amb múltiples organitzacions, xarxes i campanyes.
Aquest projecte audiovisual vol fer reflexionar l'espectador sobre els conceptes que condicionen el desenvolupament socioeconòmic dels països i els pobles, tant al Sud com al Nord. Una altra manera de treballar des de les ONG, fer incidència en la societat sobre quines són les accions que segur no milloren el món en el que vivim.
Amb una clara voluntat pedagògica, l'audiovisual vol fer més accessibles conceptes i processos com el deute extern o el comerç internacional, que poden resultar abstractes i inaccessibles, per a gran part de la ciutadania. En definitiva, es posa el focus sobre les interferències que provoquen impactes negatius sobre el bon viure de les persones.
Un grup de persones, investigadors, economistes, activistes, tècnics i artistes, amb administracions públiques i empreses privades, han fet possible una pel·lícula col·laborativa sense afany de lucre. Un rodatge que comença amb les acampades del 15M a Plaça Catalunya i que acaba amb el dessallotjament violent dels Mossos d'Esquadra. Un guió de ficció amb final reescrit per la realitat.
En el procés de rodatge destaca la inesperada coincidència amb l'inici de les mobilitzacions del 15M i l'impacte que aquestes van tenir en el producte final i en el dia a dia del rodatge. El primer dia de rodatge, el 16 de maig de 2011, dia que van començar a sorgir acampades a les places de múltiples ciutats arreu de l'Estat espanyol arran de les manifestacions del 15 de maig, el final de la pel·lícula estava escrit com una invitació a la mobilització, a sortir al carrer. L'energia que desprenien aquells dies les places de tot el país van contagiar tot l'equip de rodatge i van propiciar un canvi de plans. Mentre el dia 27 de maig els Mossos d'Esquadra intentaven, sense èxit, desallotjar violentament els acampats a plaça Catalunya, el Teatro de los Sentidos, on rodàvem Interferències, es convertia en una improvisada acampada indignada. Interferències es convertia així en la pel·lícula a la que el 15M va fer canviar el final.
Textos extrets del web: www.interferencies.cc