Quins discursos promouen la discriminació i l'odi?
Reds, conjuntament amb el Centre d'Estudis del Discurs, presenten la guia pràctica: "Identificació d'estratègies discursives que promouen la discriminació i l'odi". La guia és el resultat del cicle de tallers "El discurs i l'odi" organitzat recentment.
A través de l'ús del llenguatge, i en determinats contextos, es poden canalitzar ideologies que condueixen a l'odi i la discriminació. De fet, hi ha missatges el contingut dels quals podria semblar-nos neutral, però, en canvi, la seva estructura subjacent està transportant “representacions socials” discriminatòries, amb prejudicis i amb una alta càrrega de violència simbòlica que és rebuda per les persones destinatàries sense que se n’adonin.
Des d’aquest enfocament, s’identifiquen en els textos i missatges, estereotips, prejudicis i representacions viciades de col·lectius humans que, si bé no arriben a incitar a l’odi, sí que reforcen societats racistes, etnocèntriques, xenòfobes, homòfobes, masclistes i classistes.
Per aquest motiu, una manera de desarticular el discurs discriminatori, origen del discurs de l’odi, és ensenyar a identificar en la mateixa estructura discursiva aquestes “estratègies” utilitzades per canalitzar les ideologies racistes, xenòfobes, masclistes, classistes i discriminatòries – enteses com a creences de grup – que s’interioritzen de forma desapercebuda.
La guia de REDS i el Centre d'Estudis del Discurs us ajudarà a iniciar-vos en l'ACD i a aprendre a analitzar i trobar els fonaments dels discursos discriminatoris i d'odi, amb un exemple pràctic.
Les xarxes socials i internet faciliten la propagació ràpida i sovint anònima del discurs de l’odi. Ho veiem actualment amb l’augment de la catalanofòbia. Però tot i que el discurs de l’odi potser és més visible, no és nou. L’Institut de Drets Humans de Catalunya, SOS Racisme i United Explanations han elaborat una guia amb eines pràctiques per frenar l’embat de l’odi a la xarxa.
El Grup de Periodistes Ramon Barnils va presentar ahir l’Observatori d’actualitat del discurs discriminatori als mitjans, un nou web que compta amb el suport de l'Ajuntament de BCN i que ofereix a periodistes i ciutadania, continguts per reflexionar sobre cobertures mediàtiques d’esdeveniments recents, susceptibles de reproduir discursos discriminatoris cap a col·lectius potencialment afectats per l’antigitanisme, l’aporofòbia, la islamofòbia, el racisme i la xenofòbia.
Ser dona i ser reclusa implica patir una doble discriminació a les presons catalanes i a les de l'Estat espanyol. Ho va explicar molt clarament l'exconsellera, Dolors Bassa, en la taula rodona coorganitzada divendres passat a Girona per Justícia i Pau Girona, Òmnium Gironès, Girona Vota i la Coordinadora d'ONG Solidàries.