Quines eines digitals utilitzen les entitats de la Coordinadora?
La digitalització de les nostres vides és un fet. I les entitats de la Coordinadora no estan exemptes d’aquesta proliferació d’eines que, tot i que han vingut a fer-nos més fàcil la feina, requereixen habilitats digitals, una actualització constant i conèixer molt bé les funcionalitats de cadascuna.
La incorporació d’aquestes eines en el dia a dia de les associacions gironines és força desigual. Mentre tenim entitats molt habituades al programari lliure i a tot tipus d’eines digitals, n’hi ha d’altres a qui encara els costa integrar-les en la gestió i comunicació de l’entitat.
El canva és una eina de disseny gràfic en línia, amb plantilles fàcils d'usar per crear imatges per a xarxes socials, cartells, fulletons... és una de les aplicacions d’Intel.ligència Artificial (IA) més usades per les entitats de la Coordinadora. «Et facilita molt l’aplicació unitària de la imatge corporativa», diu Laura Quintana de Kemonïk. En aquesta entitat utilitzen el Canva Pro (amb moltes més funcionalitats i avantatges) que és gratuïta per a les ONG. El canva està molt utilitzat també per a fer presentacions, vídeos, newsletters o per a crear logotips.
Des de Fundació Sergi, en Pere Serrat assenyala el CapCut per a l’edició de vídeos curts perquè «en la seva versió gratuïta ofereix resultats de bona qualitat i és molt intuïtiva i fàcil d’usar». Per a butlletins interns o externs, també recomana el Mailchimp, molt utilitzat també per les ONG i associacions, facilita la gestió de correus electrònics i butlletins, amb eines d'automatització i seguiment, és gratuït, fins a un límit d’enviaments mensuals.
Tornant a la IA, l’Ebelín Cuero Góngora, d’ASOCOLGI, a més del Canva hi afegeix el Chat GPT: «el GPT és una bona ajuda per acabar d’organitzar les paraules i estructurar el text». I continua, «tot i ser una organització jove, hem estat treballant amb recursos limitats, utilitzant eines senzilles però eficients de Google com el Drive, el Google Forms… Però per a gestionar i dinamitzar la comunitat, hem fet servir les xarxes socials i eines clàssiques del pack Office com l’Excel.» Són recursos digitals, diu l’Ebelín, amb els quals l’entitat ha pogut «connectar amb la comunitat migrant de manera efectiva, tot i les limitacions d'infraestructura.»
Per a les reunions virtuals, Carmina Escardó de Xangara recomana el Zoom, tot un altre clàssic: «és imprescindible per a les reunions en línia. Però fem servir l’eina gratuïta i això ens obliga a refer la sessió, ja que quan fa una hora que has iniciat la connexió, es talla.» De tant en tant, l’entitat també utilitza el Jitsi Meet per aquestes reunions virtuals, o l’Skype que «va bé per fer trobades amb 2 o 3 persones.»
Tot i ser un projecte molt jove, Wanibik, des d’ACAPS Girona, fa servir eines força habituals i exteses, com el Whatsapp o el Drive, tant per fer reunions com a per connectar i gestionar el voluntariat. «No som massa innovadors, en aquest sentit. Usem eines que es poden usar sense connexió, que tothom les té a l’abast i que a més, són fàcils.», resumeix Hanna Torroglosa.
Una de les entitats “pro” de la Coordinadora, pel que fa a l’ús d’eines digitals és Resilience Earth. Des d’aquesta entitat garrotxina, l’Alba Danés ens fa una llista amb les eines que més utilitzen. Per a la comunicació interna de l’equip, utilitzen l’eina de pagament Slack. «Aquesta eina ens ha tret moltíssims e-mails, fa que no necessitem grup de whatsapp, i ens permet enviar-nos textos, imatges o arxius», diu l’Alba. Explica, també, com Resilience aprofita els canals oberts de Slack, que cal tenir ben organitzats, ja sigui amb tot l’equip, o amb els membres de l’equip que es vulgui, i que permet també un xat entre persones, més privat.
A nivell d’administració i gestió de l’entitat, Resilience compta amb una eina de programari lliure, l’Strapi, a la que donen suport tant en el seu desenvolupament com en la seva implementació en diferents cooperatives catalanes, perquè l’ha desenvolupat un soci col.laborador de Resilience, ubicat al Ripollès. Aquesta eina vincula projectes amb hores de feina de l’equip, i amb la part econòmica -costos, ingressos...- «O sigui que és una eina de gestió econòmica i laboral, i que ens ajuda a prendre decisions estratègiques perquè permet fer la previsió d’hores de feina dels projectes que estem prospectant.», diu l’Alba.
A més del Canva i el Chat GPT, a Resilience també treballen amb el Midjourney, per a generació d’imatges amb IA a partir de textos.
Des de la Coordinadora afegim el Trello, que sobretot s’utilitza per coordinar els projectes d’Educació Global de la Coordinadora, i que puntualment també s’ha utilitzat per a fer el seguiment d’altres projectes més transversals. «Facilita la col.laboració en equip, ja que permet assignar objectius i tasques concretes als diversos membres, seguir comentaris, compartir articles o enllaços, etiquetar elements per organitzar millor les tasques, notificacions diàries...», explica Isabel Hidalgo d’Educació Global, que afegeix «t’ajuda a saber en quin punt està el projecte».
Hootsuite, Buffer, Springly, Gennialy, Asana... les possibilitats són infinites! Només cal una mica de temps per buscar la millor opció per a cada necessitat i provar si les funcionalitats s’adapten a allò que volem.Tot és posar-s'hi!
Imatge generada amb DAL.LE