Propostes de sensibilització de Fundació Utopia
Fa tot just una setmana vam poder assistir -de manera virtual- a la presentació de dos projectes diferents de la Fundació Utopia: el Saquil b’e, que ja ha enllestit la seva primera edició, i el Nahual, que comença ara, la seva onzena.
Tots dos són propostes d’Educació pel Desenvolupament provinents de Guatemala, que interpelen directament la ciutadania gironina.
Saquil b’e vol dir “Llum al camí”. Es tracta d’una paraula maya kiché que s’utilitza quan es parla del futur dels infants. I és justament aquest col·lectiu el públic diana a qui s’adreça el projecte de sensibilització, amb l’objectiu de contribuir a la defensa i exercici dels Drets Humans, però més concretament, d’incidir en el dret a la salut i a una alimentació saludable dels infants, seguint els d’Objectius de Desenvolupament Sostenible. I és que Saquil b´e s’inscriuria en l’ODS 3 de salut i benestar.
En aquesta primera edició, el projecte ha donat a conèixer, doncs, el dret a la Salut i el Benestar en sentit ampli, a joves i infants, mitjançant els tallers que ha desplegat un voluntari guatemaltenc afincat a Catalunya. La xarxa de col·laboracions que ha anat teixint durant els tres mesos que ha durat el projecte és ben extensa: craes, centres cívics, ONG que fan atenció a infants, centres d’acollida...En total s’ha arribat a 115 participants d’entre 7 i 17 anys, mitjançant 28 tallers on la creativitat i la innovació hi ha jugat un paper importantíssim. Adolescents, nens i nenes han après a cuidar el cos i l’entorn mitjançant la música, el teatre o diverses manualitats.
Per la seva banda, la facilitadora guatemalteca que s’estarà aquest 2020 tres mesos a Catalunya en el marc del projecte Nahual, va presentar una proposta que dona continuïtat a la línia iniciada l’any de salut i educaciói. El projecte Nahual és un projecte de sensibilització i intercanvi, pel qual rofessionals d’Amèrica Central i/o del Sud, formats efacilitació de processos de creativitat, innovació i projectes comunitaris, venen a fer tallers i activitats relacionades amb la cooperació, la inclusió social i l’apoderament dels col·lectius més vulnerables. I ho fan en centres cívics de Girona, Barcelona, Figueres i Salt, de la mà de l’equip de Fundació Utopia.
Com que la facilitadora d’aquesta edició té un important bagatge en educació física (és mestra de gimnàstica i a més entrenadora i àrbitre de bàsquet) i en lideratge i cultura política, orientarà les seves activitats cap a l’esport com a mitjà per a la construcció d’una cultura de pau i resolució pacífica de conflictes.
Foto: Participant i coordinadora del projecte Nahual 2020, de visita a l'Espai de Solidaritat
En el marc de la Jornada NOS+ALTRES de debat entorn la nova ciutadania, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Obvservatori de les Dones Immigrades han atorgat el III Premi Nayra 2013, al projecte EFCI Dones Emprenedores (Escola de Facilitadors de la Creativitat i la Innovació) de Fundació Utopia. Es tracta d'un guardó que es convoca cada dos anys per premiar i reconèixer projectes que fomenten la igualtat d'oportunitats de les dones nouvingudes.
La setmana passada van arribar a Girona en Gerardo Tzep i l'Alma Sirin, els dos nous becaris del Projecte Nahuals, que desenvolupa la Fundació Utopia-BsF i Plataforma Educativa. Tots dos són mestres d'Educació Primària i promouen accions vinculades a afavorir una ciutadania creativa implicada en el canvi a Guatemala, d'on tots dos són originaris (de Sololà i Chimaltenango, respectivament). Només arribar, van passar per la Coordinadora d'ONG Solidàries a conèixer la tasca de l'entitat.