Projectes educatius per a quatre museus de la demarcació
Avui dijous, 10 d'abril (16h), el Museu d'Arqueologia de Girona acull una trobada molt especial: la que reunirà tots els agents implicats al projecte 30xaTU de museus, drets i educació.
En l'acte d'avui es presentaran les propostes educatives elaborades en l'edició 2025 del 30xaTU. Són projectes que ens parlen de feminisme, de racisme, de la sobirania alimentària al llarg de la història, i ddrets humans segons les classes socials a l’època antiga. També es donaran a conèixer els materials que s'han elaborat per millorar l’accessibilitat dels museus a persones amb autisme.
Tots aquests materials formaran part de l’oferta educativa dels museus i es posaran a disposició de la ciutadania. Tanmateix, Càritas, NouSol, MIFAS, Associació TEA o Ksameu seran les primeres entitats en poder gaudir de les visites amb aquestes activitats proposades per l'alumnat participant que, precisament, serà l'encarregat d'implementar la proposta.
Enguany s’han implicat 3 centres educatius (IES Vallvera, INS Ramon Muntaner i INS Montsacopa) i 4 museus de la demarcació de Girona (el Museu d’Arqueologia de Catalunya, implicant les seus de Girona i Empúries, i Museus d'Olot (Can Trinxeria i Museu dels Sants). L'alumnat de segon d’Integració Social ha rebut una formació en drets humans, a càrrec de la Coordinadora d’ONG Solidàries, ha visitat els museus propers al seu territori, i ha elaborat propostes educatives per obrir els museus a diferents col·lectius.
30XaTU està impulsat conjuntament per la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Xarxa de Museus de les comarques gironines, amb el suport de la Diputació de Girona. A l’acte intervindran Mònica Alcalà, diputada d’Educació i Joventut; Ramon Buxó, director de la seu a Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, museu coordinador de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona -Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona-; i Albert Quintana, representant de l’eix d’Educació Global de la Coordinadora d’ONG Solidàries.