Per una solució pacífica al conflicte colombià
La Coordinadora d'ONG Solidàries i Dagua ONGD i ASOCOLGI (Associació Sociocultural de Colombians per la Integració a Girona) impulsen un manifest com a resposta a la violència desfermada a Colòmbia des del 28 d'abril, en què van començar les protestes per una reforma tributària injusta i el govern colombià va iniciar una escalada repressiva de les protestes. Us animem a adherir-vos-hi!
MANIFEST PER UNA SOLUCIÓ PACÍFICA AL CONFLICTE COLOMBIÀ
Des del 28 d’abril, en què la societat civil colombiana va sortir al carrer per protestar pacíficament contra l’augment desmesurat dels impostos que pretenia dur a terme el govern, s’ha exercit una violència sistemàtica en contra seva per part de les forces policials. Segons dades recollides per organismes independents de drets humans, en data d’11 de maig es comptabilitzaven 47 persones assassinades, 463 detencions arbitràries, 12 abusos sexuals, 548 persones desaparegudes, 278 agressions per part de la policia i 1.876 actes violents.
Aquesta situació de violència desfermada contra la població civil desarmada ha comportat que des de la comunitat internacional es demanés al govern colombià que es respectés el dret a la manifestació pacífica, una crida que ha estat desatesa pel president Iván Duque.
Des de l’any 2010 l’Estat espanyol ha venut a Colòmbia armes per un valor de gairebé 190 milions d’euros. Armes que en aquests moments s’estan usant per reprimir i assassinar la societat civil colombiana.
A les comarques gironines hi viuen més de 4.000 persones colombianes (més de 47.000 a Catalunya i més de 273.000 a l’Estat espanyol). Tanmateix, si es comptabilitzen també les d’origen colombià que han adoptat la nacionalitat espanyola, estem parlant de més de 165.000 persones que resideixen a Catalunya.
Aquestes persones d’origen colombià residents a casa nostra, els nostres veïns i veïnes, s’han sumat en diverses mobilitzacions a la crida dels seus compatriotes perquè s’aturi la repressió policial i perquè s’implementi un seguit de 16 reformes per aconseguir un país més just i democràtic.
L’assemblea de la Coordinadora d’ONG Solidàries ha acordat donar suport a la comunitat colombiana resident a les comarques gironines així com a la que des del propi país demanda una solució justa, pacífica i democràtica a l’actual situació de crisi. Per això exigim:
- Al Govern colombià, que cessi immediatament la repressió envers els manifestants pacífics, que investigui tots els casos de violacions als drets humans que s’han produït durant les mobilitzacions i en castigui els culpables, i que s’assegui a negociar una sortida pacífica a la situació de crisi a partir de les 16 mesures proposades per la ciutadania.
- Al Govern espanyol, que aturi immediatament la venda d’armes i munició al Govern colombià i que pressioni a la Unió Europea per activar la clàusula del Tractat de Lliure Comerç que obliga l’Estat colombià al compliment efectiu de la Declaració Universal dels Drets Humans.
- Al Govern català, que, essent Colòmbia país prioritari de la cooperació catalana, es posi a dissenyar projectes, en coordinació amb la comunitat colombiana resident a Catalunya, tant d’ajuda humanitària d’emergència com de superació de la situació traumàtica.
Girona, 18 de maig de 2021
Entitats AdHERIDES
- Coordinadora d’ONG Solidàries
- Dagua, ONG d’ajuda a Colòmbia
- Asociación Sociocultural de Colombianos para la Integración en Girona (ASOCOLGI)
- Valentes i Acompanyades
- Acsi
- Associació Xangara
- ACAPS Girona
- Associacio pel desenvolupament del riu Senegal
- Acció Solidària Mediterrània
- SOARPAL
- Munduko Lagunak
- JUSTÍCIA i PAU Girona
- GERD (GRUP EDITOR DE LA REVISTA DEL DISCAPACITAT
- DNíger.cat
- Pah Gironès
- Associació BLANES SOLIDARI
- Amunt i Crits! Dones referents comunitàries de l'Alt Empordà
- Associació Cultural La Nave Va
- Desmilitaritzem l'Educació
- Moviments d'Esquerra de Girona (MÉS Girona)
- Servei Civil Internacional de Catalunya
- Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Blanes
- Associació NouSol
En diuen el Brèxit caribeny: la victòria del 'no' en el referèndum colombià sobre els acords de pau signats entre el govern i les FARC -per un estret marge de 60.000 vots- posa de manifest l'escassa sintonia de la ciutadania, amb les decisions de l'executiu colombià. Sobre aquest tema, hem seleccionat alguns articles de Jordi Palou Loverdos, Jordi Armadans, Berta Camprubí i Tica Font.
En el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, aquest dimecres 20 de desembre, la Biblioteca Carles Rahola de Girona, que forma part del grup #BibliotequesSenseFronteres, acull la xerrada amb Silvia Irene Berrocal i Edilberto Daza, dues persones defensores de drets humans a Colòmbia actualment protegides i acollides a aquest programa català.
L'Ajuntament de Girona iniciarà la tramitació per adherir-se, com a membre de Ple Dret, a la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que promou el respecte dels DH i que treballa per una sortida negociada del conflicte de Colòmbia.