Per la pau a la RDCongo i tota la regió dels Grans LLacs
La Coordinadora d'ONG Solidàries s'adhereix al manifest impulsat per diverses entitats i líders congolesos i ruandesos, a favor del diàleg i la resolució pacífica de conflictes, davant una potencial empitjorament dels conflictes bèl.lics i les violències sistemàtiques a tots els nivells, i que afecten princilament dones i nenes, a l'est de la RD Congo.
MANIFEST
Una aproximació no militar i multi-actors pot reestablir la pau a l'est de la RDC així com a tota la regió dels Grans Llacs.
9 de maig de 2023
La Regió dels Grans Llacs ha entrat en un cicle infernal de violències multiformes des dels anys 1990 amb l'atac de Ruanda, que va desembocar, el 1994, en un genocidi dels tutsis i l'exili de milions de refugiats, la majoria dels quals van anar a parar a l'ex-Zaïre, avui la República Democràtica del Congo (RDC). El Front Patriòtic Ruandès al poder va justificar el seu atac per la falta de resolució del problema dels refugiats. Avui en dia, sospita que els països veïns que acullen els seus refugiats tenen males intencions envers el seu règim.
El cap de la rebel·lió ADFL, que va derrocar el règim del president Mobutu amb l'ajuda del FPR, l'excel·lent Laurent-Désiré Kabila, el 1996, era un antic refugiat, i el partit al poder al Burundi està format per antics refugiats.
Els conflictes i guerres que duren des de llavors ja haurien causat la mort de més de 10 milions de persones, la major catàstrofe humanitària després de la Segona Guerra Mundial. Els desplaçats a la República Democràtica del Congo se situen en prop de sis milions de persones, mentre que els refugiats ruandesos a la RDC s'estimen en més de dos-cents mil.
L'experiència ha demostrat que l'exclusió sociopolítica, l'absència d'estat de dret i les violacions dels drets civils i polítics de l'home són la principal font de conflictes que generen refugiats, desplaçats interns i causen milions de vides humanes. Una solució sostenible ha de basar-se en la resolució d'aquests problemes i no en solucions militars ni en la quantitat de conferències que se celebrin.
Els esforços desplegats per la comunitat internacional mitjançant la MONUSCO, els esforços de la Unió Africana i les organitzacions regionals, com el marc de pau, seguretat i cooperació per a la RDC signat pels representants de 11 països de la regió, així com els presidents de la Unió Africana i la Conferència Internacional sobre la Regió dels Grans Llacs, els esforços de la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica Austral (SADC) i actualment els esforços de la Comunitat d'Àfrica Oriental. La solució militar, que ha estat preconitzada en va durant més de dues dècades pels governs de la Regió dels Grans Llacs Africans per fer front a la crisi de seguretat provocada i mantinguda pels grups armats a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC), no ha produït resultats tangibles.
Tenint en compte tot el que s'ha esmentat anteriorment, llancem doncs una crida urgent per a la realització d'un Diàleg Nacional Altament Inclusiu a nivell regional i en cada estat de la Regió dels Grans Llacs per tal de resoldre els problemes sociopolítics tant a nivell regional com intern, per debatre de manera franca totes aquestes causes esmentades que estan a la base de la inseguretat cíclica i endèmica.
Atès la complexitat i la dimensió regional del problema dels refugiats, també recomanem la realització d'una Conferència Regional sobre els desafiaments, les implicacions i la gestió dels refugiats a la Regió dels Grans Llacs.
Seguint l'exemple del Govern de la República Democràtica del Congo, que ja està immers en un diàleg amb els seus oponents civils o armats, convidem els altres països de la regió a fer el mateix. És un pas important en la direcció correcta.
Foto: MONUSCO FOTOS