Objecció fiscal, sí o no?
Fer objecció fiscal vol dir negar-se a contribuir, amb els teus impostos, a les guerres i al mateniment d'estructures militars. En uns moments en què l'Estat passa les tisores a partides bàsiques com l'educació o la sanitat, la despesa militar segueix mantenint-se i fins i tot, creixent. Et donem algunes pistes per fer objecció fiscal a la despesa militar.
Per què fer objecció fiscal? D'arguments en sobren i el principal són les escandaloses xifres de la inversió en armament: a l'Estat espanyol, la despesa militar diària és de 45 milions d'euros. I un petit exemple: l'any 2012, el pressupost destinat a sanitat es va reduir en 443 milions d'euros. La meitat que costava la fragata F-105, amb un cost de 834 milions.
TN migdia - 26122012 from centredelas on Vimeo.
Vull desarmar els meus impostos. Com es fa l'objecció fiscal?
El primer que cal fer és la declaració de renda fins arribar a la quota resultant de l'autoliquidació (casella 741), on es posen les retencions de l’IRPF i dels bancs. Cal, doncs, separar una part de l'impost sobre la renda, la que correspondria a la despesa militar i desviar-la cap a un projecte social i solidari. També es pot separar (i desviar) una quantitat fixa i simbòlica.
Aquí tens una guia sota llicència creative commons i elaborada per la Coordinadora de Lleida, amb tots els passos a seguir. GUIA >>
On van parar els diners recollits?
L'objecció fiscal a més d'oposar-se a la inversió militar té un component clar de solidaritat, perquè dóna suport a les lluites de moviments i grups que treballen pel desenvolupament i la justícia social. Qui fa objecció fiscal decideix on enviar els diners de la seva objecció que acostumen a ser entitats que treballen la cultura de pau o amb col·lectius desafavorits.
En vols saber més? www.objecciofiscal.org