Noves plataformes de microfinançament
La crisi i un context econòmic molt advers per a les ONGD, ha fet que anessin apareixent plataformes per a microfinançar-se. En la majoria d'aquestes plataformes s'estableix un termini concret per a recollir els recursos, i es cobra una comissió sobre els fons recollits. Des de Tecnolongia, un portal dedicat a la comunicació i informació per a les ONL, Jaume Albaigès ha fet una comparativa sobre 7 plataformes de recent creació (entre març i desembre del 2012), que podeu llegir a continuació.
«Llistat de noves plataformes de crowfunding, per ordre d'aparició en escena:
Suma. Data de llançament: març de 2012
Impulsada pel BBVA, és d'ús exclusiu per a ONL. Divideix les iniciatives finançables en dues categories: Resposta Humanitària, només per a actuacions d'emergència -que inclou també projectes a Espanya-, i Causes Solidàries, calaix de sastre on hi va tota la resta. L'ús de la plataforma no té cost per a les entitats, tot i que sí que han d'assumir les comissions repercutides per altres operadors financers diferents del BBVA, com ara PayPal.
El termini per a l'obtenció dels recursos sol·licitats el fixa l'entitat i pot ser ampliat un cop el procés de captació ja ha començat. Les aportacions dels donants són transferides immediatament i directa a les entitats. Això té dues implicacions: d'una banda, no s'aplica el criteri clàssic del crowdfunding pel qual no s'obté ni un duro si no s'arriba al 100% del què es pretenia recaptar i, de l'altra, les ONL poden emetre al donant el certificat de donació desgravable fiscalment.
A dia d'avui la plataforma diu haver recaptat 270.000 €, 130.000 per a emergències humanitàries (pràcticament el 100% a Espanya) i 140.000 per a la resta de projectes. Curiosament, en aquest segon apartat, 133.000 € han anat a parar a tres projectes d'una sola ONG, Apascide, tot i que hi ha més de 30 projectes oberts.
Mynbest. Data de llançament: maig de 2012
Plataforma generalista, divideix els projectes entre els àmbits social, cultural i empresarial. Segueix el model clàssic del crowdfunding, és a dir, de tot o res pel que fa a la recaptació, disposant d'un màxim de 90 dies per aconseguir l'objectiu fixat. També incorpora el sistema de recompenses.
Mynbest cobra una comissió d'entre el 5 i el 10% (no queda del tot clar el criteri) i en destina un 2% al fons social, que serveix per ajudar a finançar projectes socials. De fet, els projectes socials només paguen aquest 2% de comissió.
Potlatch. Data de llançament: setembre de 2012
S'autodefineix com una plataforma de finançament de projectes per al bé comú, tot i que això no limita en cap cas qui pot proposar un projecte i, de fet, enlloc no queda massa clar tampoc quin és el criteri que permet determinar si una iniciativa respon o no a aquest objectiu.
Segueix el model clàssic del crowdfunding, és a dir, de tot o res pel que fa a la recaptació, podent-se superar el 100% de l'import inicial i disposant d'un màxim de 45 dies per aconseguir-lo. També incorpora el sistema de recompenses.
Potlatch cobra una comissió del 5% de l'import recaptat, comissions financeres a banda. Ara mateix les aportacions només es poden fer via PayPal, no hi ha l'opció de TPV, però des de la plataforma ens comenten que això serà possible aquest mateix gener de 2013.
SmileMundo. Data de llançament: setembre de 2012
Orientada exclusivament a ONL, és probablement una de les plataformes més peculiars. Divideix els projectes entre els àmbits de desenvolupament humà, conservació del medi ambient i protecció animal. Per a cada categoria es selecciona un nombre limitat i reduït de projectes i s'estableix un objectiu de finançament. Una suma ponderada entre vots de visitants del web i aportacions econòmiques genera una classificació dels projectes. Quan entre tots els projectes candidats s'assoleix la recaptació establerta com a objectiu, tots els diners van a parar al projecte que més puntuació ha obtingut, amb independència de quin projecte havien triat els donants individuals. SmileMundo no cobra cap comissió.
Sport2Help. Data de llançament: novembre de 2012
Plataforma exclusiva per a ONL que vol finançar projectes a través de l'esport. En línia amb una idea que es troba també a l'origen d'El meu gra de sorra, Sport2Help aposta per la captació persona a persona, vinculant reptes esportius i solidaris. Esportistes professionals o amateurs, i també equips, poden crear el seu repte esportiu i associar-lo a una iniciativa solidària d'alguna de les entitats que apareixen a la plataforma.
No es fixa una quantitat a assolir. Tot el que es recapti es destina a l'entitat promotora del projecte vinculat al repte esportiu. Tant els esportistes com les entitats poden oferir recompenses als donants. Sport2Help cobra una comissió del 2% de l'import recaptat, comissions financeres a banda.
Worldcoo. Data de llançament: desembre de 2012
Aquesta plataforma es concentra en projectes de cooperació internacional -particularment d'enginyeria-, també sota la lògica del tot o res. El termini es situa entre els 30 i els 180 dies. A diferència d'altres plataformes, no permet excedir el 100% de l'import sol·licitat. No hi ha sistema de recompenses.
Malgrat seguir el model del tot o res, les aportacions són efectives de forma immediata i no estan condicionades a l'assoliment del 100%. En cas que un projecte no aconsegueixi l'import sol·licitat els diners no són retornats als donants, sinó que queden als seus comptes d'usuari en forma de "crèdits" reutilitzables per a d'altres projectes.
A banda dels donants individuals, Worldcoo pretén aconseguir fons pels projectes mitjançant l'esponsorització empresarial. De fet, són les empreses qui assumeixen també els costos operatius de la plataforma, gratuïta per a les entitats (que sí assumeixen les comissions dels operadors financers).
De forma totalment atípica, la plataforma realitza un seguiment de l'execució dels projectes finançats, fins al punt que lliura els fons obtinguts a mesura que es van assolint les fites intermitges d'execució que les pròpies entitats han indicat prèviament.
Flipover. Data de llançament: desembre de 2012
Orientada només a ONL, no obliga a aconseguir el 100% de l'import sol·licitat i permet escollir el termini fins a un màxim de 3 mesos. En el cas que un projecte no arribi al 100% es dóna l'opció al donant de mantenir l'aportació, desdir-se'n o dedicar-la a un altre projecte. No hi ha sistema de recompenses.
Flipover cobra una comissió del 6% de l'import recaptat, comissions financeres a banda.
En la línia de Goteo, Flipover no només pretén aconseguir recursos econòmics (crowdfunding) sinó també facilitar altres tipus de col·laboracions entre la comunitat i les entitats (crowdsourcing). De totes maneres, en els projectes amb què s'estrena no s'aprecia de forma concreta aquesta part.»
Aquest és un extret de l'article «7 noves plataformes de crowfunding per a ONL», de Jaume Albaigès, de Tecnolongia.org
Altres articles de l'autor, amb comparatives de plataformes de crowfunding: