La primera Declaració d’Emergència Climàtica (DEC) de Girona data del 2019, però el seu efecte en les polítiques municipals ha estat molt modest. Una deficiència que s’ha constatat a la gran majoria de poblacions que van aprovar DECs fa cincs anys, tal com recull un estudi de Renovem-nos. Mentrestant, les evidències i els impactes de l’emergència climàtica només fan que incrementar-se. A mode d'exemple tenim el Glòria, l'actual sequera, o la constatació que el 2024 ha estat el primer any a superar els 1,5ºC d’escalfament respecte l’era pre-industrial, i la certesa que la conca mediterrània és una de les regions del món on els efectes s’estan accentuant més. Per contra, l’acció política continua sent massa poc ambiciosa. La nova DEC s’estructura al voltant de nou acords que tenen com a element vertebral la confecció del pressupost de carboni de la ciutat. Un pressupost de carboni és la quantitat total d'emissions de diòxid de carboni que es poden emetre, sense superar el llindar de seguretat dels 1,5ºC d'escalfament global.
La moció aprovada insta l’Ajuntament de Girona a prendre els següents acords:
1- Quantificar i publicar anualment les dades d’emissions a la ciutat.
2- Instaurar, d'acord a la definició que en fa la llei catalana de canvi climàtic 16/2017, el pressupost de carboni del que disposa Girona fins al 2050, any en que les emissions hauran de ser zero, amb objectius anuals i a mig termini de reducció d'emissions. I vincular aquest pressupost de carboni al pressupost econòmic municipal per tal que les inversions vagin encaminades a assolir els objectius de reducció d'emissions i no a incrementar-les.
3- Durant el 2025, aprovar el pressupost de carboni per a la ciutat de Girona fins al 2050 i un programa d’implementació del pressupost de carboni fins al final de la legislatura (2027), amb la inclusió de mesures específiques, com per exemple clàusules sobre emissions en la contractació pública.
4- Adoptar el compromís que l’Ajuntament i tots els seus serveis siguin neutres en carboni l’any 2030.
5- Impulsar l’aprofundiment de la democràcia participada en la presa de decisions vinculants per la transició ecològica, energètica i social a través d’una audiència pública anual i de la reactivació del el Pla de Transició Ecosocial i les seves estructures de participació com a òrgan permanent, amb trobades periòdiques per al seguiment, control, revisió i creació de polítiques públiques.
6- Desplegar els acords de la present moció amb recursos humans i econòmics específics, i auditar anualment, amb perspectiva climàtica, l’acció del consistori per garantir la transparència i retiment de comptes de la seva execució i resultats.
7- Demanar a la Generalitat que compleixi amb els compromisos adoptats en emergència climàtica.
8- Demanar a la Generalitat i a l’Estat espanyol per dotar de recursos econòmics suficients per a donar compliment al pla d’acció per l’emergència climàtica 2030.
9- Demanar a l’Estat espanyol la dotació pressupostària necessària, mitjançant el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico els fons suficients per tal que els Ajuntaments puguin assolir els objectius per fer front a l’emergència climàtica.