Nou material per treballar el Mapa de la Vergonya
El Departament d'Educació ha posat a disposició dels centres educatius un nou material pedagògic per treballar els Objectius del Mil·leni i el Mapa de la Vergonya. L'objectiu és que a través del plantejament crític l'alumnat proposi accions per transformar el món en el que viu. El Mapa de la Vergonya va nèixer l'any 2006 com a una iniciativa de la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Aquest any s'ha fet una segona edició amb la introducció d'algunes millores.
El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels centres educatius nou material pedagògic per treballar els Objectius del Mil·leni (ODM)i el Mapa de la Vergonya.L'objectiu és que l'alumnat aprengui la importància de la ciutadania mundial i a través de l'anàlisi individual i col·lectiva plantegi accions per transformar el món en el que viu. Es vol incitar al plantejament crític i la recerca de possibles solucions a partir del desglossament dels ODM i la comparació de dades i problemes que enumeren els informes del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) fent ús de les dades i localització geogràfica dels països del món, mitjançant el Mapa de la Vergonya.
El Mapa de la Vergonya es va editar per primera vegada l'any 2006 i va nèixer com una demanda de la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana. El van elaborar Joan Surroca i Quim Vilar amb dades extretes de l'informe anual del PNUD. El mapa incorporava informació relativa a l'esperança de vida, percentatge de dones analfabetes, mortalitat infantil, metges per habitants i emissions de diòxid de carboni. Les dades permetien comparar la situació entre dos països, un del Sud i un altre del Nord. El Departament d'Enseyament es va interessar per aquesta iniciativa i va fer un seguit de suggerències com la introducció de l'especificació de les dades per gènere o per càpita, i d'una nova dada relativa als ingressos percebuts estimats . Amb el mateix disseny i la mateixa filosofia, però incorporant aquestes petites modificacions s'ha creat una nova edició del Mapa de la Vergonya, que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració del Departament d'Educació. També han col·laborat les entitats que ja van impulsar aquesta iniciativa l'any 2006: la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
El Mapa de la Vergonya es pot recollir de forma gratuïta a la seu de la Coordinadora d'ONG Solidàries.