Nou informe sobre el comerç d'armes
La campanya Armes sota Control ha fet públic un nou informe sobre venda d'armes. En la presentació, les entitats de la campanya van demanar una major transparència i control, i van exigir que s'aturi d'una vegada per totes les vendes d'armes a l'Aràbia Saudita.
L'escenari escollit per a la presentació de l'informe, el port de Bilbao, no ho és per casualitat: només al 2016, d' aquest port n'han sortit 300 contenidors amb explosius rumb a l'Aràbia Saudita, tot i el perill que acabin sent utilitzades per cometre crims de guerra al Iemen. Les entitats responsables d'aquest informe i que formen part de la campanya Armes Sota Control, són Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón.
L'informe “Armas sin control: Un oscuro negocio Marca España” denuncia que els més de 650 milions d’euros d’armes exportades per Espanya a l’Aràbia Saudita des de l’inici del conflicte al Iemen, al març de 2015, són un exemple paradigmàtic de l’incompliment de la legislació espanyola i europea i del Tractat sobre el Comerç d’Armes, així com de l’opacitat i la manca de control existent en el sector quan es compleixen 10 anys de l’adopció de la llei espanyola sobre comerç d’armes.
El document fa un recorregut per tot el procés d’aprovació de les exportacions i seguiment posterior de les armes exportades i manifesta tot un seguit de dubtes com per exemple si el Govern espanyol sap del cert que les armes que està venent a l'Aràbia Saudita no s'usen en el conflicte del Iemen, i que per tant, no estaria sent còmplice de crims de guerra. Segons l’ONU, des del març de 2015, almenys 5.144 civils han perdut la vida i 8.749 han estat ferits en aquesta guerra al Iemen, on les parts enfrontades han comès greus violacions del dret internacional amb total impunitat i gairebé 19 milions de persones desplaçades depenen de l’ajuda humanitària.
A més d'aturar l'exportació d'armes al Iemen, segons l'informe és imprescindible adoptar mesures per millorar la transparència, l’anàlisi de risc de l’ús de les armes previ a les autoritzacions, el control de l’ús de les armes exportades i la necessitat de control parlamentari previ de determinades exportacions sensibles. S’hi fan vuit recomanacions al Govern i als grups parlamentaris, entre les quals destaquen la creació d’una subcomissió parlamentària que revisi l’aplicació de la Llei amb motiu del 10è aniversari de la seva adopció i que la reforma de la Llei de Secrets Oficials de 1968, impulsada pel PNB, s’adeqüi a les normes internacionals de drets humans.
Informació extreta del web de FundiPau