No a les armes nuclears, no a la guerra, no a l'OTAN!!
L’endemà de la invasió russa a Ucraïna, el 25 de febrer d'enguany, les entitats de la Coordinadora convocàvem a la Plaça del Vi de Girona una concentració per dir NO A LA GUERRA, i NO A LA OTAN! Quatre mesos després, hi hem tornat!
En aquella ocasió hi va assistir una nodrida representació dels ucraïnesos residents a les comarques gironines que van manifestar la seva oposició a la invasió del seu país per part de Rússia. Aquest dilluns, just 4 mesos després, la guerra continua escampant la seva estela de destrucció i mort, l’OTAN i el seu relat continua més fort que mai i l’amenaça de l'ús de l’armament nuclear és més potent encara.
Per això, a proposta de FundiPau i Justícia i Pau Girona, aquest dilluns ens hem tornat a trobar a la Plaça del Vi, per refermar la nostra oposició frontal a la "Guerra, a totes les guerres, i a tots els qui les promouen, i en contra de la Cimera de l’OTAN que es realitza aquesta setmana a Madrid." També per exigir al govern espanyol que posi fil a l'agulla i es comprometi en ferm amb el Tractat de la No Proliferació d'Armes Nuclears. Una trobada, en el marc dels dilluns que organitza des de fa mesos Girona Vota, per reivindicar el nostre compromís amb la Pau, amb les polítiques de construcció de la Pau, i amb la llibertat de les persones i dels pobles.
En representació de les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries, FundiPau i Justícia i Pau han llegit aquests dos manifestos, que teniu al següent enllaç>>
Finalment, s'ha fet realitat. El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) entra en vigor aquest 22 de gener, ratificat per 50 països entre els quals no hi ha l'Estat espanyol, i tot i que el 89% de la ciutadania espanyola està a favor de la prohibició de les armes nuclears.
Les transferències internacionals de grans armes van experimentar un lleuger descens entre 2012-16 i 2017-21 (-4,6%). No obstant això, les exportacions dels EUA i França van augmentar de manera substancial, igual que les importacions a estats d’Europa (+19%), Àsia Oriental (+20%) i Oceania (+59%). Són dades publicades per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Deia l'Arcadi Oliveres que apostar pel pacifisme és apostar per una manera de viure no-violenta, que fomenti els vincles, la comprensió i la tolerància. Coincidint amb el primer aniversari de seva la mort, demà dimecres (19h) arriba la segona proposta del cicle “Les causes de l’Arcadi Oliveres” que s’ocupa ara, de la cultura de pau, i n'hem volgut parlar amb Pere Ortega.