Neix GirÀfrica, càpsules culturals per a la cohesió social
Amb l'objectiu d'apropar-nos a la riquesa cultural contemporània d’Àfrica i a les iniciatives creatives dels col·lectius africans i afrodescendents de casa nostra, l'entitat Wiriko, amb el suport de la Diputació de Girona, impulsa el programa cultural on-line GirÀfrica.
Wiriko és una entitat dedicada a la promoció de la cultura, les arts i la creativitat africanes. Amb GirÀfrica, aquesta entitat vol contribuir a capgirar la imatge negativa que es té d'Àfrica i ho vol fer de la mà de la cultura i la creació africana, mitjançant càpsules culturals.
La programació consta de quatre mòduls de dues sessions, cadascun dels quals dedicat a una disciplina artística diferent –literatura, cinema, música i disseny urbà-. Les sessions, que combinen tallers i debats transformadors, comencen el dilluns 6 d’octubre i acaben el divendres 16. Entre els ponents que hi participaran hi ha la periodista i escriptora Lucía Mbomío, que hi donarà un taller de literatura, i Lamine Bathily, que en farà un altre sobre els manters.
La formació va adreçada a personal tècnic de l’àmbit social, tant d’administracions públiques com d’entitats privades, així com a joves afrocatalans. Les inscripcions es poden fer aquí.
En Joaquim Vallmajó, era fill de Navata, a l'Alt Empordà i missioner de l'ordre dels Missioners d'Àfrica (Pares Blancs). Un company missioner de la mateixa ordre religiosa, Josep Frigola, ha volgut impulsar una biografia de Vallmajó, que inclou cartes, opinions de periodistes, amics i familiars i que s'entrellaça amb la història de Rwanda. Finalment ha estat Josep valls, qui l'ha escrita. Ja la podeu trobar a les llibreries.
Girona Acull organitza aquest dissabte, 17 de novembre, una jornada per parlar de la diaspora africana, des de dins, amb testimonis de primera línia. L'objectiu de la jornada és aprofundir i reflexionar sobre les causes que hi ha darrera les migracions forçoses des d'Àfrica. La jornada començarà a les 10 del matí a les antigues escoles de Sant Daniel (sala del Casal d'Avis).
L'Ester Sayó i en Josep Maria Bonet són la veu del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat en aquesta entrevista que fem coincidint amb el 25è aniversari de l'entitat i en un moment delicat per al col·lectiu altempordanès, que ha iniciat un període de reflexió per saber si continúa o es planta. Són molts anys de lluita a Figueres i territori, de burxar les administracions perquè es comprometin amb la solidaritat, molts anys de projectes de cooperació i sensibilització per deixar, si més no, un Empordà i un món millor.