Neix el Fòrum Català per la Pau
La setmana passada es va presentar el Fòrum Català per la Pau, en el marc de la Jornada de la Pau celebrada al Parlament de Catalunya. El Fòrum vol ser un espai de debat i reflexió i, alhora, una plataforma participativa per configurar la Política Pública de Pau de Catalunya. Hi vols participar?
La iniciativa neix de la col·laboració entre el Govern de Catalunya, el Consell Català de Foment de la Pau, l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i el teixit associatiu català, i es planteja com un espai de reflexió i debat amb la ciutadania per a la creació d'una política pública de pau a Catalunya. El Fòrum vol servir també per reforçar les agendes i les capacitats d’incidència social i política de les organitzacions de foment de la pau catalanes.
El Fòrum Català per la Pau es durà a terme al llarg d’aquest 2024 i fins l’any que ve, i s'estructura al voltant de cinc eixos de debat: cultura i educació per la pau, seguretat i justícia, conflictes armats, reptes globals, i dones, pau i seguretat. A proposta de la Coordinadora d’ONG Solidàries i de les entitats de pau implicades, la demarcació de Girona participarà més activament en els eixos de cultura i educació per la pau, i el de justícia i seguretat humana, que ja s’estan treballant amb diverses entitats i plataformes.
Com a procés participatiu, el Fòrum permetrà a la ciutadania expressar les seves opinions i propostes sobre pau. Perquè el procés participatiu pugui incloure un bon nombre de veus i experiències, s’han habilitat diverses vies de participació, que estaran obertes els mesos d’abril, maig i juny. D’una banda, les sessions deliberatives sobre els cinc eixos temàtics de debat, les quals tindran lloc a les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. I de l’altra, sessions autogestionades i aportacions que es podran fer en línia, a la pàgina del web participa.gencat.cat
Un cop tancat el termini de recepció de propostes, i a partir de totes les aportacions rebudes, el Consell Català de Foment de la Pau elaborarà, la tardor vinent, una proposta de política pública de pau que serà presentada al Govern.
Pel que fa a les sessions deliberatives sobre els cinc eixos temàtics de debat, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries, com a representant del teixit associatiu gironí, coorganitzem la sessió sobre Cultura i Educació per la Pau que es farà a Girona el 12 d’abril a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG (15.30h) i la d’Olot, sobre Justícia i Seguretat Humana, que es farà al Núria Social (també implicat en el Fòrum), el proper 26 d’abril en horari de tarda. Aquestes sessions representen una oportunitat única per a la ciutadania d'expressar les seves inquietuds, propostes i contribuir activament a la configuració de la política pública de pau. Si t'interessa, participa-hi!