Neix a Girona, Casa Colòmbia
El proper divendres, 27 de setembre, es presenta a Girona el projecte Casa Colòmbia, una iniciativa itinerant promoguda pel consolat colombià.
Casa Colòmbia és un projecte sense seu fixa, adreçat principalment a la diàspora colombiana però també a la societat d’acollida, perquè conegui i s’apropi a la cultura d’una de les poblacions migrants més nombroses a la nostra demarcació. En el marc del projecte, s’hi faran mercats d’artesania, cicles de cinema colombià, literatura, dansa, formacions, tallers musicals, mostres gastronòmiques… Amb aquesta iniciativa es vol aconseguir enfortir i preservar la cultura colombiana entre els migrants, generar espais de trobada i reconeixement mutu per a la comunitat colombiana, així com mantenir els vincles dels migrants amb el seu país d’origen. L’entitat gironina-colombiana Dagua ONG és una de les entitats implicades en el naixement d’aquest projecte.
Inauguració de l’exposició “Trajectòria Migratòria”
Precisament, la presentació de Casa Colòmbia coincideix amb la presentació a Girona de l’exposició “Trajectòria Migratòria” ideada i impulsada per Dagua. Aquesta mostra recull catorze històries migratòries que tot i partir d’orígens ben diversos acaben confluint en un mateix territori i compartint, en algun moment del procés migratori, la sensació de pèrdua, d’esperança o d’adaptació al nou país d’acollida.
En les entrevistes en profunditat que s’han fet als protagonistes, hi ha participat una psicòloga especialitzada en dol migratori per abordar des de l’expertesa, els sentiments i les emocions que afloren quan es migra. «En una migració sempre es passa per un dol migratori i volíem fer una comparativa d’aquests sentiments de la migració externa i interna per generar empatia, atacar el racisme i enfortir la convivència.» exposa Olga Grueso des de Dagua, que assegura que «sigui quin sigui l’origen, quan es fa una migració des de Colòmbia o des de Galícia a Catalunya, molts sentiments són compartits».
La majoria de persones que apareixen a la mostra fotogràfica són d’origen colombià i vinculades al Grup de Suport Emocional que des de fa alguns anys lidera Dagua ONGD a la seu de l'entitat i al centre cívic sant Narcís, dos espais on l’entitat treballa habitualment.
Les fotografies de la mostra, de la fotògrafa Julieth Celis, han intentat oferir una finestra cap a les ànimes d’aquestes persones migrants, captant-ne les emocions i les vivències que van sorgir al llarg de les entrevistes. “Trajectòria Migratòria” es pot visitar al centre cívic Sant Narcís fins al 30 de setembre.