Mocions aprovades al Ple de l'Ajuntament de Girona
L'últim ple de l'Ajuntament de Girona celebrat el 29 de juliol va incloure la presentació i aprovació de dues mocions ben nostres: d'una banda, la presentada per la mateixa Coordinadora per condemnar la massacre de Melilla, i de l'altra, la presentada per Girona per Clima, plataforma de la qual formem part, per incorporar el crim d'ecocidi en el tribunal penal.
Moció de condemna de la massacre de Melilla
La moció presentada per la Coordinadora d'ONG Solidàries proposava, entre d'altres acords, que l'ajuntament mostri un suport polític explícit a les víctimes i el rebuig a l'actuació de la policia i l'estat marroquins i espanyols. Al govern espanyol se li demana que exigeixi al Marroc la identificació de les víctimes i uns funerals dignes, com a actes de reparació. Tant a l'estat espanyol com a la UE s'exigeix que facin un gir total en la política de fronteres i garanteixin els Drets Humans de les persones.
La moció va ser aprovada amb els vots a favor de Guanyem i el govern (Junts+ERC), el vot en contra de Ciutadans, i l'abstenció del PSC i el regidor no adscrit.
Moció per tal d'incorporar el crim d’ecocidi en el tribunal penal internacional
Pel que fa a la segona moció presentada per l'Associació de Naturalistes de Girona en representació de les entitats que formem part de de la Plataforma Girona pel Clima, es va acabar aprovant també. La moció demanava que el ple de l’Ajuntament de Girona insti al Congrés espanyol i al Parlament Europeu a incloure el delicte d’ecocidi a la legislació penal estatal i europea. Ecocidi entès com la provocació de danys greus, massius i la destrucció d’un o més ecosistemes, així com danys greus generalitzats a la natura a llarg termini. Seria el cas de la deforestació de l'Amazones, la caça furtiva d'espècies en perill d'extinció, la contaminació de plàstics als mars o oceans, o fins i tot els conflictes bèl.lics responsables de la mort de persones i de la destrucció del medi natural on es llencen les armes, entre d'altres exemples.
La moció de Girona pel Clima demana també que abans de finalitzar l’any 2022 les entitats ecologistes i de cooperació amb el Sud de reconegut prestigi dins el nostre terme municipal o de proximitat siguin declarades com a “entitats d’interès públic”, que es doni suport a la campanya internaional Stop Ecocide International i que es prenguin mesures d’abast local com la prohibició del glifosat (creat per una reconeguda empresa ecocida com Montsanto) per tal d’eliminar les herbes de la via pública, l’augment de recursos a la vigilància i control de la contaminació ambiental i la protecció decidida dels espais naturals que afectin al nostre municipi.
La moció va ser aprovada per 13 vots a favor i 14 abstencions.
La crisi del Coronavirus, a més d'haver suposat una emergència sanitària, està desencadenant una crisi social i econòmica que posa en situació molt greu a moltes famílies del nostre país. Les entitats que formem part de Girona pel Clima, impulsem aquest manifest per exigir un pla de xoc social a les administracions. Us animem a adherir-vos-hi!
Defensar el medi ambient davant les grans corporacions internacionals i els poders locals s’ha convertit en un risc que es paga amb la vida. Ara fa cinc anys, moria Berta Càceres. Però la llista d’activistes assassinades o en perill és molt llarga. Foto: Garry Walsh
Un centenar d’organitzacions ecologistes i socials, entre elles la Coordinadora d'ONG Solidàries, ens sumem al manifest que denuncia que la recentment aprovada Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, és del tot insuficient i que cal corregir la seva falta d'ambició.