Mesures per fer front a l'emergència climàtica
La plataforma Girona pel Clima, de la qual la Coordinadora dONG Solidàries en forma part juntament a una desena d'entitats ecosocials, va entregar dilluns una carta a l'alcaldessa Marta Madrenas i al regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, on demanem que es concreti el full de ruta previst per fer efectiva l'emergència climàtica a Girona, declarada en pel ple del passat mes de novembre.
L'alcaldessa i el regidor s'han compromès a convocar en breu les entitats de Girona pel Clima. De fet, en un tuit després del ple, l'alcaldessa assegurava en resposta a un altre tuit d'una de les entitats de Girona pel Clima:
Estem en una autèntica emergència climàtica, i cal que actuem tots. Gràcies pel vostre compromís @somnatus ! https://t.co/nUayvSBZbo — Marta Madrenas
Les entitats signants de la carta som @XRGirona, Fridays for Future Girona, Associació de Naturalistes de Girona, Greenpeace, AiguaÉsVida, La Sorellona, Xarxa Sobirania Energètica, SomEnergia, Coordinadora d’ONG Solidàries i SOS CostaBrava.
Però què demanem? El passat mes de novembre el Ple de l'Ajuntament de Girona va declarar institucionalment l’Emergència Climàtica, arran de la petició que més d’una quinzena d’entitats i col·lectius ecosocials de la ciutat. Un primer pas positiu però insuficient si no va acompanyat de mesures i accions per fer-lo realitat.
Tot i l'anunci de la creació d’una oficina verda (iniciativa positiva però que no incideix directament a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle), o el de la plantació al verd urbà de plantes adaptades al clima mediterrani, els pressupostos no recullen partides destinades a fer front a l'emergència climàtica ni tampoc s'han iniciat accions a àrees claus com la de la mobilitat urbana o la de l'energia, que indiquin algun canvi enfocat a aturar-la.
En la carta exigim que el govern concreti i estableixi una estratègia integral, transversal, ambiciosa i necessàriament valenta, per fer front a l’emergència climàtica. Precisament, el temporal Glòria ha posat de manifest afectacions viàries, talls d'aigua i llum, pèrdues agrícoles i econòmiques i la necessitat de fer un abordament transversal com demanàvem les entitats ecosocials. Es demana també, que Girona lideri aquesta lluita sense anar a remolc del que fan altres capitals i institucions, i que es faci des d'una acció transversal, que no es limiti a la regidoria de Sosteniblitat.
D'entre les altres demandes, hi ha també la participació de la societat civil i els col·lectius implicats en el disseny i seguiment d'aquesta estratègia de ciutat i que aquest mateix 2020, ja es posin en marxa un conjunt de mesures urgents per reduir de forma immediata les emissions de gasos d’efecte hivernacle que genera de forma directa o indirecta la ciutat, per tal d’assolir, com a mínim, els objectius de reducció d’emissions establerts per l’últim informe de l’IPCC, que és del 7,6% anual. I que totes aquestes mesures estiguin realitza des de la de justícia social i equitat, per no castigar, encara més, aquells sectors de població més vulnerables que ja estan patint les conseqüències del sistema socioeconòmic actual i del canvi climàtic.