Més racisme entre particulars
Augmenten els casos d’agressions i discriminacions racistes entre particulars, segons dades del nou informe de l’entitat SOS Racisme que repassa les denúncies recollides durant l’any 2018. Aquests casos de racisme superen, per primera vegada en els darrers anys, les denúncies rebudes pels abusos dels cossos i forces de seguretat. D'altra banda, i segons l'estudi "Invisibles. L'estat del racisme a Catalunya", l’accés a l’habitatge i l’admissió als locals d’oci representen els drets més vulnerats. Foto: fotomovimiento.org
Durant el 2018 SOS Racisme va atendre un total de 529 persones, de les quals 151 s’han identificat com a víctimes d’alguna agressió o discriminació racista. Malgrat tot, només 72 d’aquestes persones han acabat posant denúncia. I és que un 40% dels casos racistes detectats passa entre veïns, un 30% al carrer, un 10-20% entre companys de feina i un 10% en espais privats. La proximitat entre víctima i agressor/a fa que en molts casos no s’acabi denunciant.
D'entre les causes apuntades per l'entitat d'aquest major nombre de discriminacions entre particulars, hi ha la manca de prevenció i promoció de la cohesió social i un context sociopolític en què hi ha una creixent normalització dels discurs racista i xenòfob d’alguns partits polítics que, al seu temps, van aconseguint espais de poder a les institucions.
Entre els drets més vulnerats per motius racistes hi trobem l'accés a l’habitatge: en total s’han detectat una vintena de casos en què o la immobiliària o el propietari neguen el lloguer a les persones immigrades. I com en d'altres informes, també apareix la negació d’entrada a locals privats d’oci per a persones immigrades, que representa ja un 15% de les denúncies. En aquest cas, es constata un major volum de denúncies que SOS Racisme atribueix al millor coneixement dels drets gràcies a les campanyes de sensibilització que s'han anat fent.
Una dada que crida l'atenció és la disminució de les agressions i abusos per part dels cossos de seguretat que del 40% de les denúncies al 2013, passen al 13% al 2018. Si bé, des de l’entitat no ho veuen com una disminució real dels casos, sinó més aviat en una major ocultació, opacitat i impunitat d’aquest tipus de vulneracions. Segons SOS Racisme, la baixada d’aquestes agressions a mans de les forces de seguretat són en part perquè les persones afectades se senten desprotegides i no creuen que serveixi de res denunciar, i també perquè a vegades resulta pràcticament impossible exercir la denúncia contra els cossos de seguretat.