L’ICIP reflexiona sobre la Pau
Avui, dia 21 de setembre, el món celebra el Dia Internacional de la Pau, una jornada destinada a commemorar i enfortir els ideals de la pau. Molts col·lectius, organitzacions i entitats aprofiten la data per elaborar manifestos, accions i campanyes. L'Institut Català Internacional per la Pau, per exemple, ens proposa diverses opcions per reflexionar i divulgar la cultura de pau i la no-violència.
Una d'elles són les Càpsules de Pau, amb la coproducció del Col·lectiu Contrast, un projecte per mostrar-nos la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula pau. Dotze càpsules audiovisuals d’activistes de Txetxènia, Israel, Palestina, el Kurdistan, Japó, Guatemala, Costa Rica o la República Democràtica del Congo que responen a la pregunta 'Què és per a tu la pau?', posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el compromís contra la guerra.
Aquests vídeos s’afegeixen a les 52 càpsules i materials didàctics per treballar la cultura de pau a les escoles que ja hi havia publicats des del 2014. Cada una d’aquestes reflexions, editades en vídeo i subtítols en català, castellà i anglès, estan recopilades al web www.capsulesdepau.com.
D'altra banda, l'ICIP també ha elaborat la decaració ‘No hi haurà pau sense coherència entre paraules i fets!’, un títol que, segons remarca al text, és “combatiu, contundent, normatiu i no simplement descriptiu”. El document fa una crida a cercar la coherència entre fets i paraules perquè, altrament, “si els fets no són congruents amb els mots, el currículum ocult- el que els educadors i les institucions educatives transmeten amb el seu quefer procedimental real- acaba anul·lant i malbaratant el poder transformador del currículum explícit, del que es diu que es farà”.
El manifest posa com a exemple la crisi humanitària i migratòria procedent dels centenars de milers de refugiats que arriben a través de la Mediterrània al continent europeu, a la recerca d’asil, de refugi, unes paraules que queden contrastades amb uns “fets que s’entesten a dir altres coses”, com la manca d’una política comuna d’asil, murs, trasllats, modificacions de legislacions per aparentar legitimitat i gasos lacrimògens contra els refugiats, entre d’altres.
Per acabar el text, l'ICIP rebutja les grans reflexions sobre la pau i posa de manifest la necessitat de “cridar coherència, coherència, coherència, obrir fronteres, complir les obligacions del dret internacional i acollir persones”.