Llibres, expos i pel·lícules sobre Drets Humans
Des d'aquesta setmana i fins al 10 de desembre, en què es commemoraran els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat -CeDRe- de la Coordinadora d'ONG Solidàries us farà un seguit de recomanacions de recursos relacionats amb cadascun del 30 articles de la DUDH. La iniciativa forma part de la campanya #tirapeldret que hem posat en marxa aquesta tardor amb motiu de l'aniversari.
Com ja sabeu, el préstec del CeDRe és gratuït i obert a tota la ciutadania. A més, i només per a les entitats de la Coordinadora, hi ha unes condicions especials, sense fiances i amb períodes de préstec més llargs. Us animem a difondre la iniciativa amb els hashtags #30drets30recursos #tirapeldret i a donar un cop d'ull a les propostes que us poden ser d'utilitat, en els actes de sensibilització sobre Drets Humans.
Article 1. Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat. RECOMANACIÓ:
Llibre: Crear Libertad. El poder, el control y la lucha por nuestro futuro. De Raoul Martínez. Ed. Paidós, 2016. L'ideal de la llibertat està en el cor del nostre sistema polític i econòmic. És essencial en el nostre sentit de la justícia, la nostra forma de vida, la nostra concepció del que significa ser humans. Però som lliures en el sentit en què creem ser-ho?
Pel·lícula: La estación de las mujeres. Dirigida per Leena Yadav, l'any 2015. En un petit poble de l'estat de Gujarat, a l'Índia actual, quatre dones s'atreveixen a oposar-se als homes i a les tradicions ancestrals que les esclavitzen. Encoratjades per la seva amistat entre elles i el seu desig de llibertat, s'enfronten als seus dimonis i somien amb l'amor i un altre món.
Article 2. Qualsevol persona pot prevaler-se de tots els drets i de totes les llibertats que aquesta declaració proclama, sense cap distinció de raça, de color, de sexe, de llengua, de religió, d'opinió pública o d'altra mena, d'origen nacional o social, de fortuna, de naixement o de qualsevol altra classe. Hom no farà tampoc cap distinció fonamentada en l'estatus polític, administratiu i internacional del país o territori del qual depengui jurídicament la persona, tant si es tracta d'un país o territori independent, com si està sota la tutela, encara que no sigui autònom o que estigui sotmès a qualsevol limitació de sobirania. RECOMANACIÓ:
Llibre il.lustrat infantil : Pequeños grandes gestos contra la discriminación. Editorial Alba, 2015. Amb il.lustracions de Eugenia Ábalos. Aquest llibre il·lustrat recull la història de persones que es van rebel·lar contra la discriminació, defensant els seus drets o els de aquells que patien algun tipus d'exclusió i marginació. Un llibre amb històries que volen inspirar nens i nenes i familiaritzar-los amb valors com la tolerància, la justícia i la convivència, animant-los mitjançant l'exemple a convertir-se també ells en protagonistes de la seva pròpia història.
Article 3. Tot individu té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la persona. RECOMANACIÓ:
Pel.lícula: Agua. Dirgida per Deepa Mehta, al 2005. La història passa l'any 1938, a l'Índia colonial, en ple moviment d'emancipació liderat per Mahatma Gandhi. Se celebra unes noces que bé podrien ser un enterrament: casen a Chuyia, una nena de 8 anys, amb un moribund que mor aquesta mateixa nit. Es crema el seu cos a la riba d'un riu sagrat i Chuyia es prepara per a la destinació que han escollit per a ella. Se li afaita el cap i ingressa en un ashram per a vídues on haurà de passar la resta de la seva vida, convertida en un altar vivent consagrat a la memòria del mort.
Article 4. Cap persona no està sotmesa a esclavitud o o servitud; l'esclavitud i el tràfic d'esclaus són prohibits en totes llurs formes. RECOMANACIÓ:
Pel·lícula: Generación robada. Dirigida per Phillip Noyce, l'any 2002. Austràlia, 1931. Molly Craig és una nena que fuig amb la seva germana menor i amb la seva cosina, d'una institució governamental creada per formar a les nenes mestisses com a empleades domèstiques al servei de la societat blanca australiana. Un fet real sobre l'esclavitud infantil i els raptes de les nenes a Austràlia a principis del segle XX.
Documental: Talibés: esclaus al segle XXI.De la Fundació Talibés. Documental sobre la realitat dels infants esclavitzats al Senegal, els anomenats Talibés. El documental inclou també la feina que està duent a terme la Fundació Talibés amb aquests nois.
Article 5 Cap persona no serà sotmesa a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.
Documental: La imagen perdida. De Rithy Panh, any 2013. Durant el règim comunista de Pol Pot a Cambodja (1975-1979), milers de persones van ser desplaçades de les seves terres i forçades a treballar en camps agrícoles. La dictadura dels khmers rojos va executar i torturar a qualsevol que li semblés sospitós de sedició. Els familiars del director Rithy Panh, qui va escapar en la seva adolescència del seu país, van anar desapareixent un a un. Per explicar la història d'aquesta època, Panh va buscar imatges d'aquest període atroç, sense resultat. Llavors va crear imatges absents usant figures de plastilina i diorames. Amb una bellesa inusual, la narració retrata un malson històric, el trauma i la memòria d'una societat.
Article 6 Tothom i en tot lloc té dret al reconeixement de la pròpia personalitat jurídica.
Llibre: Los derechos humanos en internet. Diversos autors. Editorial Cideal. Internet ha revolucionat la nostra organització econòmica, política i social, consolidant-se com un mitjà de comunicació obert i universal, fidel reflex de la societat global i interconnectada en la que vivim. Però internet també comporta riscos que poden afectar els drets humans. Per això, és fonamental promoure la reflexió sobre la relació que existeix entre drets humans i internet, amb l'objectiu d'avançar en la seva protecció i defensa en aquest nou entorn. Cal elaborar una Declaració dels Drets del Ciberespai? Com portar la protecció de dades personals a la Xarxa? Aquestes i altres qüestions són abordades per destacats juristes i experts en noves tecnologies, que ens il·lustren sobre el paper dels nostres drets a la nova realitat 2.0.