Les ONG de comarques gironines comprometen les candidatures municipals
Les diverses entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries, a través de la seva Comissió pel Compromís Polític (Oxfam Intermón, Cáritas Girona, Justícia i Pau Girona i Comissió de l’Agenda Llatinoamericana) interpel·len les diferents candidatures que es presenten a la ciutat de Girona perquè es comprometin a fomentar les polítiques que afavoreixen la conscienciació sobre el valor de la pau, sobre transparència i cohesió social o sobre la incorporació de criteris ètics en el consum, entre d’altres. A Llagostera, Arbúcies i Salt, s'han dut a terme iniciatives similars.
En aquesta nova edició del Compromís Polític, la comissió ha introduït novetats tant en el contingut com en les formes. Per una banda s’ha intentat concretar millor els compromisos a adquirir pels representants municipals per tal que sigui més fàcil, en el procés de seguiment i avaluació que es realitza anualment, d’establir què s’ha fet i què resta pendent. S’hi ha afegit, a més, l’oferta, per part de les entitats, d’assessorament a les persones regidores per poder garantir el compliment dels compromisos adquirits.
Pel que fa a les formes, en comptes d’organitzar un debat electoral en el que les candidatures mostressin el seu parer sobre els compromisos plantejats, es va decidir enviar-los el document amb prou temps per tal que el poguessin incorporar al seu programa.
En aquest sentit les candidatures de Guanyem Girona i En Comú Podem han inclòs tot el contingut al seu programa. El PSC, per la seva banda, també ho ha fet modificant el punt referent a la presència de l’exèrcit a Expojove. Per la seva part tant ERC com Junts x Catalunya han signat el document comprometent-se, doncs, a dur a terme el que s’hi planteja. La signatura d’aquest document implica que al llarg de la legislatura es facin de 2 a 3 sessions d’auditoria per valorar el grau d’acompliment dels compromisos, tant per part de l’equip de govern com amb els grups a l’oposició per part de les entitats promotores. És la tercera vegada que s’activa el Compromís Polític a la ciutat de Girona. Les anteriors campanyes van ser en les eleccions de 2011 i 2015.
Un altra novetat d’aquest Compromís Polític de les eleccions municipals del 2019 és que la iniciativa s’ha traslladat a altres municipis de les comarques gironines. En el cas d’Arbúcies, l’ONG Soarpal ha adaptat el document de Girona a la realitat del seu municipi i ha proposat a les tres candidatures que concorren a les eleccions d’assumir-lo –Entesa per Arbúcies, ERC i CUP-. La signatura s’escenificarà en un acte aquest dimecres a la plaça de la Solidaritat.
Una altra ONG, Llagostera Solidària, ha impulsat un acord entre els partits que es presenten a les eleccions de diumenge a Llagostera perquè no utilitzin la immigració com a arma electoral. L’acord ha estat signat per quatre dels sis partits llagosterencs: CUP-Alternativa per Llagostera, ERC, Junts per Llagostera i PSC. Per la seva part, C’s no ha contestat a la demanda de Llagostera Solidària i SOM Catalans ha respòs que no signen l’acord perquè l’entenen com un intent de censura als partits que denuncien les conseqüències negatives que té la immigració al municipi.
A Salt, diverses entitats com Fundació SER.GI, Valentes i Acompanyades, Càritas Salt i Nou Sol de la Taula del tercer sector de Salt (TESS) que està formada per 15 entitats que acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social, també han elaborat un document amb factors i propostes que consideren imprescindibles si es vol transformar la desigualtat social del municipi i garantir l’assoliment d’uns drets bàsics fonamentals dels veïns i veïnes de Salt.