Les mares de Soacha, Premi ICIP Constructores de Pau
Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, María Sanabria, Melida Bermúdez i Lucero Carmona són cinc dones que formen part d'un grup de mares colombianes anomenades als mitjans com a "Madres de Soacha", que es van organitzar per lluitar contra la impunitat i per la memòria dels seus fills. Dues d'elles són ara a Barcelona per recollir el guardó "Constructores de Pau"que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau. La història de les Madres de Soacha és una esgarrifosa història de crims i de violació dels Drets Humans.
El seu també és conegut com el cas dels "falsos positivos" que, durant cinc anys, els ha dut a lluitar sense que les amenaces que han rebut ni els intents de comprar el seu silenci, les aturessin. Els 19 joves desapareguts van ser enviats lluny de casa seva i venuts a l'exèrcit o intercanviats per un ascens. D'aquesta manera, l'exèrcit els assassinava amb molta cura en aparentar que havia estat una mort en combat i com si aquests joves fossin guerrillers (els arribaven a disfressar perquè així ho semblés). Aquestes morts servien per inflar les estadístiques de la lluita de l'exèrcit contra la il·legalitat.
La desparició, però, va unir les famílies que van iniciar la búsqueda fins arribar a una fossa comuna d'Ocaña, on se'ls va assegurar que els seus fills havien mort combatent com a guerrillers. Aquest va ser l'inici de la descoberta d'aquest escàndol que va esclatar-li a les mans a Álvaro Uribe. Segons les Madres de Soacha, el president sabia que hi havia una ordre ministerial (de l'any 2005) que estipulava compensacions econòmiques (fins als 2.500 dòlars) per la mort de guerillers. En l'actualitat, s'han comptabilitzat més de 4.716 excecucions extrajudicials com les denunciades per aquestes mares.
El Premi ICIP Constructors de Pau consisteix en una distinció honorífica, un reconeixement públic, una escultura del Premi Nobel de la Pau i activista Adolfo Pérez Esquivel titulada Puerta del Sol i una dotació econòmica de 6.000€.
Us recomanem aquest article d'Alejandro Matos, director d'Oxfam Colombia, sobre les Madres de Soacha: Mamitas positivas >>
En aquest videoclip, una cançó escrita per un dels germans dels nois assassinats, que parla sobre el cas: