Les desigualtats s’eixamplen amb la pandèmia
El darrer informe d’Oxfam Intermón és demolidor: en temps pandèmic, les 10 persones més riques del món han duplicat la seva riquesa, mentre que els ingressos del 99% de la resta de la humanitat han disminuït.
Si posem el focus a l’Estat espanyol, veiem que només durant el primer any de pandèmia, més d’1 milió de persones han patit mancances materials severes. Una dada que contrasta amb el fet que les 23 principals fortunes del país han vist créixer la seva riquesa en un 29%.
Són dades extretes del nou informe d’Oxfam Intermón “Las desigualdades matan” que l’entitat ha publicat coincidint amb l’Agenda de Davos del Fòrum Econòmic Mundial. Un treball que li serveix a l’ONG per afirmar que lluitar contra les desigualtats evitaria, cada dia, la mort de 21.000 persones. Són estimacions fetes en base al nombre de morts causades a nivel global per la manca d’accés a serveis de salut, la violència de gènere, la fam i la crisi climàtica.
I Oxfam Intermón proposa algunes mesures correctores: si s’apliqués un impost excepcional del 99% sobre la variació de la riquesa generada des de l’inici de la pandemia pels 10 homes més rics del món (Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer i Warren Buffet.), es podrien producir suficients vacunes per a tothom, així com finançar sistemes de salut i protecció universals, adoptar mesures per a l’adaptació climàtica i fins i tot, per a reduir la violencia masclista en més de 80 països. “I encara així, aquests homes seguirien tenint 8.000 milions de dòlars més que abans de la pandemia” asseguren amb l’informe a la mà.
La pandèmia ha agreujat les desigualtats i especialment ho han notat les nenes i les dones, així com les persones racialitzades o en risc d’exclusió. “Cada nova onada de la COVID19 fa que augmenti el pes del treball de cures no remunerat que recau en dones i nenes”, diuen des d’Oxfam Intermón. La bretxa de gènere ha seguit creixent i ara es trigaria 135 anys en tancar-la i no 99 anys com s’estimava quan va irrompre la pandèmia. Des de l'any 2019 fins avui, hi ha 13 milions menys de dones amb feina,.
A l’Estat espanyol, les polítiques d’austeritat implementades durant l’anterior crisi ja havien suposat un descens de la despesa sanitària pública total. I ara, a més, la crisi climàtica és una nova amenaça per al benestar de la ciutadania. En aquest sentit, Oxfam Intermón recomana, al govern espanyol que aprofiti els fons europeus Next Generation per reduir aquestes desigualtats i combatre els efectes del canvi climàtic, que aprofiti l’oportunitat que pot suposar el Libro Blanco sobre la Reforma Tributaria que està elaborant un comitè de persones expertes, que reforci les polítiques de protecció social i que augmenti la inversió en sanitat i educació.
En general, Oxfam Intermón demana més polítiques públiques i que s’impulsin mesures fiscals per redistribuir aquests beneficis desmesurats de les grans fortunes i que es reintegrin a l’economia real.
L'SCI organitza de manera online la XIVena edició del Curs de Conflictologia ‘La Covid i altres pandèmies del sistema, analitzant les múltiples dimensions d’una crisi global’ els dies 9, 10, 15, 17 i 18 de desembre.
Reds – Solidaridat per a la transformació social ha editat el quadern digital Dones, mares i teletreball en temps de COVID-19. Testimonis de mares teletreballadores durant el confinament a Catalunya, que recull alguns testimonis, a més d'informació sobre la situació de les dones i les mares durant el confinament a Catalunya.
La pandèmia està amenaçant la capacitat de resiliència de les comunitats més empobrides. Així ho constata l'últim informe elaborat per la xarxa Alliance2015 que recull empitjoraments generalitzats en la salut, l'educació, els ingressos o l'alimentació.