Lectures reciclades
Ara fa 13 anys, dues bibliotecàries i un bibliotecari posaven en marxa el projecte Connexió Papyrus a Celrà. Fins al moment, ja ha donat nova vida a més de 130.000 llibres en desús.
Una de les consultes repetides dia sí i dia també a la Coordinadora d’ONG Solidàries és la de si recollim llibres de segona mà per al Fons Bibliogràfic del CeDRe. I és que, un cop llegits, la gent no sap què fer-ne i tenir massa volums a casa sovint s’acaba convertint en un veritable problema d’espai. Conscients d’aquesta problemàtica, l’any 2008 tres bibliotecaris amants dels llibres van idear un projecte que recollís exemplars usats per redistribuir-los a un preu simbòlic. I és que la idea no és fer negoci sinó allargar la vida útil dels llibres, fomentar la lectura i donar suport a projectes socials que tinguin el llibre com a protagonista.
La llibreria-biblioteca Connexió Papyrus, punt de partida d’un projecte que ha anat creixent i diversificant-se, està situada dins una de les naus de l’antiga fàbrica Pagans, a Celrà. S’hi recullen donacions de particulars que després es venen a baix cost. «Tenen un preu simbòlic de 2 euros perquè si no pagues per una cosa, sembla que no tingui valor», explica Jordi Artigal, un dels impulsors del projecte. «Però tenim un problema: rebem molts més llibres dels que acaben sortint», diu el bibliotecari ara jubilat. Això els ha dut a buscar nous companys de viatge amb qui crear sinergies i ampliar els públics lectors.
La donació de llibres durant el confinament, a més, no ha parat de créixer. Però no ha estat fins fa ben poc que s’hi ha pogut començar a donar sortida. I el col·lectiu Papyrus, ara ja format per més d’una quinzena de persones, no dona l’abast classificant novel·les, poemaris, guies de viatge, còmics, llibres de cuina, contes i d’altres volums dipositats en caixes a la Casa de Cultura de Girona per a ser salvats de la deixalleria.
Després de la pausa obligada per la pandèmia, doncs, tot just fa 15 dies s’han reobert els cinc punts d’alliberament de llibres que Connexió Papyrus, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, té distribuïts a l’Estació d’autobusos, la Biblioteca de Ciències i la de Lletres de la UdG, el GEIEG i al Centre Cultural La Mercè. Són les parades de “Rius de Llibres” que l’Ajuntament situa a punts estratègics i on es poden recollir exemplars usats. L’allau de llibres rebut per Connexió Papyrus en l’últim any i mig els fa plantejar buscar noves vies per donar-los sortida i, sobretot, treballar per dignificar els punts d’alliberament, fent una bona selecció del que s’hi deixa «perquè no acabin sent contraproduents amb l’objectiu principal: el foment de la lectura.», diu Artigal. Als punts de distribució de lectura gironins, cal sumar-n’hi un altre bon grapat repartits per tota la demarcació com el de la fleca d’Argelaguer o el racó de literatura grega al Local Social de Bellcaire.
Però el projecte Papyrus encara va més enllà i també ha aconseguit promoure espais com el Guimerà 76, al cor del Salt més popular i vulnerable, una llibreria ben assortida de llibres i contes juvenils i infantils, que es poden adquirir per 20 o 50 cèntims. «Es tracta d’un espai lector-llibreria que té un vincle molt especial amb Papyrus des de l’inici.»
I és que Connexió Papyrus té una vessant clarament social. Com que el local de Celrà és una cessió de l’Ajuntament i els llibres que s’hi poden comprar són fruit de donacions, el cost és zero i tots els ingressos que els arriben de la venda de llibres, es poden destinar a causes socials com ja han fet amb el muntatge de biblioteques a camps de refugiats a Grècia o amb l’enviament de 4.000 exemplars al punt de lectura de Montería, a Colòmbia.
Ara per ara, Connexió Papyrus passa per un moment dolç. «Estem forts, ja no som només un lloc de distribució de llibres sinó que som capaces de tirar endavant iniciatives de lectura com tallers d’escriptura creativa, clubs de lectura, formació de mestres en biblioteconomia...» diu amb un punt d’orgull, el bibliotecari.
Crida a les entitats
Com que el volum de llibres que reben és altíssim, el projecte celranenc ofereix a totes aquelles entitats socials que vulguin obrir un espai lector, un punt d’alliberament de llibres, o qualsevol iniciativa encaminada a fomentar la lectura, una quota anual de 24 euros per la qual rebran a canvi, els llibres que necessitin del fons Papyrus. També s’ofereix la possibilitat de buscar finançament per a algun projecte lector que es vulgui dur a la pràctica des de les entitats (connexiopapyrus@gmail.com).
Per sort, al territori gironí hi ha d’altres iniciatives com Papyrus: la Taberna Librària, a Figueres, el Vaixell de Paper. Mar de Llibres, a Torroella de Montgrí, o la Guimerà 76 a Salt, són projectes germans en el seu amor pels llibres i les lectures reciclades.
Socioeco.org és un portal Internet de referència de recursos documentals sobre l'Economia Social i Solidària (ESS). El web conté més de 5000 documents d'anàlisi i estudis de casos, més de 1500 publicacions identificades i prop de 245 formacions universitàries sobre ESS.
Des del CeDRe de la Coordinadora, hem preparat per aquests dies alguns dels nostres recursos perquè us acompanyin també des del confinament a casa. Així, hem creat el hashtag #CeDReaCasa que anireu rebent periòdicament i que us animem a compartir i a enriquir-lo amb propostes.
Mentre treballem perquè aviat puguem reobrir el préstec del CeDRe, seguim proposant-vos recursos accessibles. Aquesta setmana, el #cedreacasa en línia: una selecció de còmics per descarregar-vos.