La tecnologia al servei de la vida.(febrer 2022)
La creixent digitalització, l’ús de la intel·ligència artificial, el cotxe elèctric o el control de dades són alguns dels temes que es tractaran a la nova edició del Mobile Social Congress (MSC), la contraproposta de Setem al Mobile World Congress, que se celebrarà els dies 27 de febrer, 1 i 2 de març. Ja t'hi pots inscriure aquí>>
El Mobile Social Congress (MSC) neix en el marc de la campanya Electrònica Justa, i vol ser un espai de trobada, reflexió i sensibilització ciutadana al voltant del model de consum i de producció d’aparells electrònics i tecnologies de la informació i la comunicació, en clau ecologista, feminista i de drets humans i laborals. Aquesta serà la setena edició del congrés.
En l'edició 2022, que es farà a diversos espais de Barcelona, però que també es podrà seguir en línia (els dies 1 i 2), hi haurà activitats lúdiques i de sensibilització com tallers de reparació i música en directe, accions de carrer d'activisme i un cicle de xerrades obertes al debat i la reflexió envers les cadenes de subministrament dels nostres mòbils i les seves conseqüències humanes i ambientals.
La indústria de l’electrònica requereix recursos minerals no renovables de forma insaciable amb un impacte ambiental i social alarmant en les comunitats que pateixen l’extractivisme miner. A més, l’opacitat de les cadenes de subministrament globals permet a les grans marques d’aquesta indústria vulnerar constantment els drets laborals, i les regulacions sanitàries i protocols de seguretat a les fàbriques on se subcontracten la manufactura dels seus productes.
D'altra banda, la indústria de l'electrònica no només no té en compte la reparació, la reutilització ni el reciclatge siní que opta per l'obsolescència programada i el consum poc responsable, que cada any empitjoren la contaminació generada pels residus electrònics, amb impactes desiguals al Nord i al Sud.
D'entre els temes de les ponències previstes els dies 1 i 2, hi ha les males condicions laborals a les fàbriques d'Europa Central i de l'Est, els mites de la transició verda, els avantatges i desavantatges d'un món cada cop més tecnològic o la crisi dels semiconductors i com ens afecta.
Consulteu la programació aquí >>
Al Mobile World Congress (MWC) que se celebra a Barcelona aquesta setmana, no es parlarà del coltan que hi ha als nostres mòbils ni de com la seva extracció és responsable de greus vulneracions dels drets humans. Probablement, tampoc s'hi parlarà de l'explotació laboral que amaga la fabricació dels smartphones més intel·ligents i glamurosos ni dels 6 euros bruts l'hora que cobren de mitjana les persones contractades durant aquests dies a la fira més important de la ciutat. Però et proposem dues activitats alternatives on sí se'n parlarà: el Mobile Social Congress i el Congrés de Sobirania Tecnològica.
Vivim immersos en una revolució digital. És el tsunami 4.0 i ens està canviant la vida. Per aquest motiu, la nova campanya de sensibilització de l'Agenda Llatinoamericana per al 2020 se centra en la necessitat de revertir els canvis que comporta i comportarà la revolució digital a nivell laboral, organitzatiu, educatiu...però també en reivindicar el factor humà davant l'imparable avenç tecnològic. Aquest dissabte, 5 d'octubre, jornada de reflexió a l'Hospital Santa Caterina de Salt, a partir de les 9.30h.
Les lluites compartides entre el Sud i el Nord en el sector de la indústria electrònica, seran el tema de central de la cinquena edició del Mobile Social Congress, que se celebra del 24 al 26 de febrer a Barcelona.