La Fundació Espigoladors i el mitjà digital Crític, Premis Solidaritat 2021
La Fundació Espigoladors és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2021, que concedeix l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. La menció especial mitjans de comunicació ha estat per al mitjà digital Crític.
La Fundació Espigoladors treballa des del 2014 per l’aprofitament alimentari, mitjançant la pràctica mil·lenària de l’espigolament i d’aquesta manera garanteix l’accés a una alimentació sostenible i saludable. Amb aquest guardó es distingeix el seu "treball en favor del dret humà a l’alimentació".
Actualment, una tercera part dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries. A la vegada, a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol prop d’un 25 % de la població viu en situació de pobresa, amb dificultats per accedir a una alimentació saludable i a oportunitats laborals. Davant d’ aquesta realitat, la Fundació Espigoladors va néixer el 2014 per donar resposta a tres reptes socials: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a l’alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en risc d’exclusió social. Per això organitza recollides d'aliments sense sortida comercial, però perfectament comestibles, i els canalitzen cap a entitats socials per facilitar l’accés a una alimentació saludable de persones en situació de vulnerabilitat. Per altra banda, a través de l'obrador propi situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, elabora les conserves vegetals es im-perfect® a partir de fruites i verdures imperfectes o que provenen d'excedents. Alhora, l'obrador esdevé un espai d'inserció sociolaboral per a persones en risc d'exclusió social.
En l'àmbit de comunicació, s'ha guardonat el mitjà digital Crític "per exercir un periodisme compromès amb els drets humans." Crític és un mitjà especialitzat en periodisme d’investigació, impulsat el 2014 per una cooperativa de periodistes, amb la voluntat d’incorporar al mapa mediàtic una capçalera centrada en informació de context, reposada i al servei d’una ciutadania lliure i informada.
L'acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà al Parlament de Catalunya pròximament.
El 9 de maig és el Dia Mundial del Comerç Just. Per aquest motiu al Rebobina! us proposem un reportatge que va emetre l'any passat el programa 30 minuts de Televisió de Catalunya sobre el malbarament d'aliments. Només a la Unió Europea, cada any es llencen 180 quilos d'aliments per càpita, la meitat dels aliments que es produeixen. El reportatge és clar: ens cal més educació per a consumir de manera responsable.
La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana de la Coordinadora d'ONG Solidàries convoca una nova edició del Premi al Decreixement, que vol conscienciar la ciutadania sobre alternatives al consum il·limitat. Igual que en les edicions anteriors, el concurs s'adreça a entitats, comunitats i persones que, mitjançant treballs escrits, organització de cursos, conferències, treballs de recerca, materials pedagògics o materials audiovisuals, difonguin els principis del Decreixement.
Càritas Diocesana de Girona està fent un gran esforç per mantenir oberts una trentena de serveis d’entrega d’aliments arreu de la diòcesi de Girona durant la crisi provocada pel COVID-19. #elcompromísnotanca