La Coordinadora d’ONG Solidàries demana que Girona s’impliqui en la pau
En el marc de la campanya aturemlesguerres.cat la Coordinadora d’ONG Solidàries ha presentat una moció en el ple d’aquest dilluns, 16 de gener,en la que demanava a l’Ajuntament de Girona, un compromís ferm amb la resolució pacífica dels conflictes vigents al món. La moció ha estat aprovada amb els vots de Junts, Guanyem i ERC i l'abstenció de la resta de grups poítics.
Amb la presentació i aprovació d'aquesta moció, la Coordinadora d’ONG Solidàries fa un pas més demanant als governs locals que es posicionin clarament a favor de la pau i que moguin fitxa. El passat mes de novembre, la Coordinadora d’ONG Solidàries ja va iniciar unes concentracions setmanals a la plaça del Vi per mostrar el rebuig a totes les guerres i cridar l’atenció a la ciutadania sobre que cal la implicació de tothom si es vol que s’aturi la preocupant dinàmica de les guerres, amb una forta militarització i un comerç d’armes molt lucratiu, que no para de créixer al nostre país (l’Estat espanyol és el 9è país que més armes exporta). Les concentracions a la gironina plaça del Vi han anat creixent mica en mica i s’ha aconseguit la presència setmanal d’una vintena de persones, que denuncien tot el que genera la guerra i que amb la més propera guerra d’Ucraïna, s’ha fet molt evident: matances, migracions forçades, destrucció ecològica i perill real d’una guerra nuclear.
La moció aprovada aquest dilluns explicita que el consistori gironí sol.liciti al govern espanyol l’inici d’un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil noviolenta.
La moció també insta a l’Ajuntament que demani a la Generalitat de Catalunya un estudi de viabilitat i posada en marxa d’un sistema de defensa civil noviolenta i d’un cos civil de pau, tal com l’Institut Català Internacional per la Pau ha recollit en algunes de les seves publicacions.
Una altra de les demandes és que el govern municipal faciliti informació i suport jurídic perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret a l’objecció fiscal a la despesa militar, o que es faci una auditoria sobre quines activitats polítiques, culturals, socials i econòmiques del municipi podrien estar contribuint, directa o indirectament, a la cultura de guerra, com seria el cas de la “banca armada”.
Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, la moció de la Coordinadora d’ONG Solidàries -que adapta el text de la moció de la campanya aturemlesguerres.cat- exigeix: 1) acollir i donar suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció, especialment les que són perseguides a Rússia, Ucraïna i Bielorússia 2) Donar suport a les iniciatives ucraïneses de resistència civil 3) Insistir i donar suport a totes les iniciatives diplomàtiques que portin a un alto al foc immediat, com a primer pas per un acord just que doni seguretat i estabilitat a totes les poblacions de la zona.
La Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya a Girona convoquen la segona edició dels Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar. La temàtica escollida enguany és el Dret a la Pau (ODS 16). FOTOS: Marc Sureda
"Si els governs no aturen les guerres contra la gent i la terra, la gent aturarem els governs", aquest és el lema de la campanya Aturem Les Guerres a la que s'ha adherit la Coordinadora d'ONG Solidàries, a proposta de les seves entitats.
El 24 de febrer del 2022 esclatava una guerra entre Rússia i Ucraïna. I al 2023, volem tornar a parlar de pau! Per això, la proposta del calendari de la Coordinadora d'ONG Solidàries recull efemèrides, fites i persones amb les quals reivindicar que el diàleg, la convivència i la resolució pacífica dels conflictes són possibles i necessaris.