La biblioteca comunitària a Guatemala, a tot drap!
En només sis mesos, la biblioteca comunitària impulsada per la ONG gironina Kemonïk a San Lucas Tolimán ha agafat molta embranzida: s'hi han fet més de 1.000 assistències infantils, consolidant-se com un espai clau per a l'educació i la socialització de la infància local, s'hi han impartit més de 450 hores d'educació, i s'hi han catalogat més de 1.000 llibres. El projecte de Kemonïk segueix creixent i ampliarà els seus serveis amb un espai de psicologia i un sistema de membresia.
Durant aquest primer mig any, la biblioteca ha registrat un total de 1.073 assistències a la ludoteca i més de 450 hores d'educació impartides, amb una mitjana de 40 infants participants cada mes. Les activitats han inclòs tardes educatives de dilluns a divendres amb matèries com matemàtiques, anglès, ortografia i expressió artística; jocs educatius els dissabtes, i tallers familiars sobre prevenció de la violència i desnutrició infantil.
Des de desembre, la biblioteca ha posat en marxa un sistema de préstec de llibres que ja ha registrat 26 préstecs i 152 assistències. Actualment, el fons bibliogràfic de l'espai compta amb més de 1.000 llibres catalogats, principalment per menors.
A més, el projecte ha comptat amb el suport d'autors reconeguts com Francesc Miralles, Ferran Ramón-Cortés, Lola Vendetta (Raquel Riba Rossi) i Maria Bru Ballarà, que han col·laborat amb donacions d’exemplars i làmines per fomentar la lectura i vides lliures de violència entre els infants i famílies de la comunitat.
L'èxit del projecte es veu reflectit en els testimonis dels assistents: "Me gustó la seguridad del lugar ya que puedo dejar a mis hijos sin temor de que les pase algo", comenta una mare; "Al principio tenía pena de venir, ahora no me quiero ir de aquí", diu un nen usuari. La comunitat destaca el centre com un espai segur i enriquidor per a infants i famílies.
De cara als propers mesos, el projecte ampliarà els seus serveis amb la instal·lació d'un espai de psicologia per a atenció individual, grupal i tallers, en col·laboració amb la ONG
guatemalteca Casa Aq’ab’al, un centre d’atenció integral a supervivents de violència masclista al municipi, i amb el departament de psicologia de la Universidad San Carlos de Guatemala. I implementarà un sistema de membresia amb carnets per facilitar l'accés al centre, la gestió dels préstecs i la reserva de places per activitats molt demandades com les classes d’anglès.
A més de ser un espai d'aprenentatge i convivència, aquest Centre Cultural Comunitari permet fer un seguiment proper de les persones que hi assisteixen i detectar necessitats específiques. Un exemple d'això és la recent col·laboració amb la ONG ICare, que ha permès realitzar revisions oftalmològiques a 31 persones, tant adults com infants que patien mal de caps habituals, ulls secs o tenien dificultats per llegir tant d’aprop com a distància. Com a resultat, 22 d'elles necessitaven ulleres i les varen rebre en el mateix moment de la revisió. També es van identificar dues persones que necessiten cirurgia, les quals rebran seguiment a través de l'hospital local.
Amb aquests avenços, Kemonïk ONGD reafirma el seu compromís amb l'educació i el desenvolupament infantil a Guatemala, especialment d’infants supervivents de violència
masclista, i convida a sumar suports per continuar fent créixer aquest projecte que ja s'ha convertit en un element clau per a moltes famílies.