L'escola de Navata, l’institut d’Arbúcies i dues estudiants de la UdG, premiats pels seus microvídeos sobre Joan Alsina i Joaquim Vallmajó
El passat 10 de desembre es tancava el Memorial Alsina 40- Vallmajó 20 organitzat per les entitats de Justícia i Pau-Girona, Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat i Fòrum Joan Alsina. Aquest divendres, però, s'ha fet entrega dels premis del Concurs de Microvídeos, una activitat inclosa en aquest Memorial impulsat entorn les figures de dels dos capellans gironins, Joan Alsina i Quim Vallmajó, que van morir assassinats pel seu compromís amb el poble a qui servien.
Avui divendres 24 d’abril, i amb la proximitat de l’aniversari de l’assassinat de Quim Vallmajó -del que aquest diumenge farà 21 anys-, s’han donat a conèixer els premiats del concurs i se’ls hi ha fet entrega de les aportacions econòmiques que els acompanyen. Els premis s’han lliurat a l’Espai de Solidaritat de la Coordinadora d’ONG Solidàries, a Girona. El jurat ha estat composat per les entitats organitzadores i la productora audiovisual D2visual. S'ha concedit 4 premis de 200 € cadascun.
El premi individual ha estat per a Anna Rodríguez d’ Els Montells (Montsià) i estudiant de la UdG . El premi a entitats s’ha repartit entre l’Institut Montsoriu d’Arbúcies i l’escola Joaquim Vallmajó de Navata. Finalment elpremi per votació popular a través del Faceboock ha estat per Cristina Triadó de Lloret de Mar i també estudiant de la UdG.
Anna Rodríguez, estudiant de Relacions Públiques i Publicitat, ha declarat que no coneixia els dos testimonis, i per això li va interessar conèixer-los a través de les seves frases i escrits. Va triar la que més li va “xocar”: “Només podem ajudar a fer un món nou, en la mesura que hi estem ficats a dintre” perquè no es tracta d’ajudar només puntualment sinó de forma implicada i continuada. Ha pensat fer el curt per a mainada petita. El seu vídeo és aquest:
Per part de l’Escola Joaquim Vallmajó ha recollit el premi la mestra de l’escola Carme Gubert, que ha comentat que els nois i noies de l’escola s’ho van passar molt bé fent-ho i que els diners del premi el destinaran a una escola de Ruanda, a Rilina concretament, a la que en Quim Vallmajó ja estava vinculat. De l’institut Montsoriu d’Arbúcies ha recollit el premi el professor Jordi Pujadas, que ha explicat que els nois i noies que van elaborar el vídeo són alumnes de l’aula oberta de l’institut i que el van realitzar com un projecte de socials. Ells destinaran els diners obtinguts a l’entitat de cooperació del seu poble SOARPAL.
Les entitats organitzadores han manifestat que es plantegen continuar organitzant en el futur activitats participades que promoguin el valors del compromís en la Justícia i la Cooperació per transformar les realitats del nostre món
Així mateix s’ha informat dels actes que tindran lloc aquest diumenge a Navata, població natal d’en Quim Vallmajó, a partir de les 12 del migdia. S’iniciarà amb l’explicació de l’Escultura a favor dels Drets Humans, continuarà amb la conferència del periodista Bru Rovira sobre “Ruanda, veritats, trampes i memòria” i es clourà amb una representació dels alumnes de l’escola i amb la presentació de l’Exposició “El conflicte ruandès vist per Quim Vallmajó” que romandrà al Centre Cívic fins al 10 de maig.
L’objectiu del concurs era sensibilitzar els joves i la societat en general sobre la importància del compromís personal per a la transformació vers un mon més just i solidari a partir dels testimonis d’en Joan Alsina i en Quim Vallmajó. Les produccions havien de tenir una durada màxima d’1 minut, s’havia de destacar una frase dita o escrita per un dels dos personatges i es podien realitzar a títol individual o en nom d’una entitat. S’hi van presentar una vintena de treballs.