L'ASCHPG demana un consulat d'Hondures a Girona
A la demarcació de Girona hi viuen uns 30.000 hondurenys i hondurenyes. Es tracta d'una de les comunitats més nombroses. Aquest dilluns, 9 de juliol, s'ha aprovat per unanimitat una moció al ple de l'Ajuntament presentada per l'Associació Cultural d'Hondures a la Província de Girona (ASCHPG) amb el suport de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que insta el consistori a demanar la ubicació d'un consolat a Girona ciutat i demana que es condemni la violència institucional contra les persones que es manifesten pacíficament en contra de la corrupció electoral hondurenya. FOTO: ASCHPG
La moció reclama al consistori gironí que sol·liciti de manera institucional un consolat d'Hondures a Girona, ja que millorarien les prestacions per a les persones hondurenyes que resideixen a la demarcació. Alhora, tenir el consolat al territori reduiria considerablement les despeses derivades dels trasllats Girona-Barcelona que ara cal fer per a qualsevol tràmit.
Però no és l'única reivindicació de l'entitat hondurenya. L'ASCHPG vol que el consistori demani al govern espanyol que es doni l'estatus de refugiat polític a totes les persones procedents d'Hondures que hagin entrat al territori espanyol, a partir del 27 de novembre de 2017. Per a l'entitat, el resultat de les eleccions presidencials va suposar la instauració d'un règim autoritari que ha provocat un fort increment de la immigració hondurenya. En aquest sentit, la moció inclou la demanda que Girona condemni la violència institucional contra les persones que pacíficament es manifesten en contra de la corrupció electoral hondurenya.
Ben diferent és una altra de les propostes incloses a la moció: estrenyir vincles entre el festival Temps de Flors i el Festival de las Flores de Siguatepeque d'Hondures, i millorar, així, el coneixement i la integració social entre els dos pobles.