L'any de l'odi i la por
"La situació dels drets humans al món" no és per tirar coets ni de bon tros. Així ho posa de manifest Amnistia Internacional en el seu últim informe sobre la situació dels drets fonamentals al 2017/2018. «L'any passat, amb un món en crisi, líders destacats ens van oferir una visió dantesca d'una societat encegada per l'odi i la por.», diuen des de l'entitat. I asseguren que aquest discurs de l'odi ha calat entre els qui promouen la intolerància. Per contra, es constata una reactivació de l'activisme social.
La llibertat d'expressió en el punt de mira
La predisposició de líders prominents a propagar «notícies falses» amb la finalitat de manipular l'opinió pública, sumada als atacs contra les institucions que serveixen per controlar el poder, mostra que la llibertat d'expressió ha estat un camp de batalla decisiu per als drets humans aquest any. L'emmordassament de mitjans de comunicació a Turquia, o la mort del Nobel de la Pau Liu Xiabo a la Xina, després d'haver estat empresonat per criticar el govern, posen de manifest aquesta tendència a restringir la llibertat d'expressió.
En l'informe s'assenyala també que, per a milions de persones de tot el món, l'accés a béns i serveis bàsics, com l'habitatge, aliments i atenció de la salut, és cada vegada més precari. AI va advertir que, mentre els governs no abordin les causes subjacents de la pobresa i la desigualtat, existirà un risc enorme que s'intensifiqui la conflictivitat. L'entitat adverteix que els governs haurien de centrar els seus esforços en resoldre les preocupacions de la ciutadania en comptes d'intentar silenciar-la.
El cas d'Espanya
L'anàlisi d''AI sobre la situació dels drets humans a Espanya era esperada, ja que des de Catalunya moltes veus han criticat l'entitat perquè l'organització no ha assenyalat de manera contundent les vulneracions patides al territori a partir de l'1 d'octubre i perquè no considera presos polítics, les quatre persones empresonades a Madrid (Cuixart, Sánchez, Forn i Junqueras). En aquest sentit, l'informe d'AI constata «atacs al dret a la llibertat d'expressió i al dret de reunió pacífica, tant en l'àmbit legislatiu com, en alguns casos, en la pràctica policial, entre els quals, l'ús excessiu de la força l'1 d'octubre o l'excessiva i desproporcionada presó provisional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.»
L'entitat assegura que alçar la veu a les xarxes socials o a qualsevol altre espai, s'ha tornat cada vegada més perillós, gràcies a la llei mordassa. Un cop més, AI assenyala que l'impacte de les mesures d'austeritat implementades com a conseqüència de la crisi econòmica està deixant desemparades a desenes de milers de persones a Espanya: l'assitència sanitària i el dret a l'habitatge (43.459 desallotjaments en els primers nou mesos del 2017.), són dos drets en risc a Espanya.
AI també ha criticat que les persones migrades i les refugiades no estan rebent la protecció adequada a què tenen dret: no tan sols s'ha incomplert el compromís d'acollir 17.337 persones, sinó que també se segueixen cometen abusos i vulneracions de drets a la Frontera Sud.