L'Agència Catalana de Cooperació anul·la les subvencions a les ONGD però no a les empreses
Amb més de cent projectes presentats, moltes ONG esperant la resolució i tot just una setmana després de la reunió del Consell de Cooperació, on no es va anunciar, l'ACCD anul·la la convocatòria de subvencions a les ONGD. L'ACCD manté però la convocatòria d'ACC10 per iniciatives empresarials.
Amb més de cent projectes presentats, moltes ONG esperant la resolució i tot just una setmana després de la reunió del Consell de Cooperació, on no es va anunciar, l'ACCD anul·la la convocatòria de subvencions a les ONGD. L'ACCD manté però la convocatòria d'ACC10 per iniciatives empresarials.
La convocatòria que ara s'anul·la, dotada amb dos milions d'euros, es va obrir al març i encara es poden consultar les bases al web de l'ACCD. La Federació Catalana d'ONGD-FCONGD ho considera una mostra més de la imprevisió amb què s'està treballant, que comporta afegit un malbaratament de recursos públics. Segons Francesc Mateu, president de la FCONGD, "a la feina d'elaboració dels projectes per part del personal de les ONGD, s'hi suma el treball de mesos del cos tècnic de l'ACCD que els havia revisat i avaluat". No oblida Mateu, tampoc, "les expectatives frustrades i feina malbaratada també de les organitzacions i aliats a altres països".
Les Coordinadores i Federacions d'ONG de Pau, Drets Humans i Desenvolupament del país estan d'acord que declarar nul·la la convocatòria, quan només quedava publicar la resolució, és l'evidència final de com el Govern amb les desmesurades retallades pressupostàries en cooperació, ha invalidat de facto el seu propi organisme tècnic, al fer-lo col·lapsar. Tal i com les ONG s'han encarregat de remarcar des de fa mesos, l'ACCD té un pressupost que està per sota dels deutes que arrossega. Mai a la història de l'Agència Catalana de Cooperació, creada el 2003, s'havien deixat d'atorgar subvencions a les ONGD, els actors fonamentals del sistema de cooperació català, impulsors i pal de paller de la política pública de cooperació.
Rafel Villena, president de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme recorda que les conseqüències directes d'aquesta nova mesura, que s'afegeix a una llarga llista d'incompliments del Govern, són la dràstica disminució d'accions i projectes solidaris que donen suport a persones i comunitats amb greus problemes de supervivència als països empobrits, i l'ofegament del ric teixit associatiu català que els hi dóna suport. "Ni surten convocatòries, ni es paguen les subvencions aprovades ni es dóna cap previsió ni calendari. Així augmentem l'empobriment global, però també ens empobrim com a poble i com a nació, si neguem la nostra solidaritat internacional, i la possibilitat de fer-la".
Les ONGD a més, troben immoral que no s'hagi anul·lat abans la convocatòria d'ajuts a empreses: "Era necessari portar el business friendly fins aquí?", es pregunten.
Les ONG del país confien en la moció parlamentaria aprovada dijous passat al Ple del Parlament - amb els vots a favor d'ERC, ICV-EUiA, PSC i PP i, en contra, de CiU i del senyor Laporta- , que obliga al Govern a aprovar, en un mes, un calendari de pagaments "per fer efectius els deutes de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb les oenagés i que els pagaments es prioritzin sobre la base de criteris objectivables".