Joves per la justícia climàtica
Del 19 al 25 de febrer, la Garrotxa acull una estada internacional de joves activistes que té com a objectiu el desenvolupament de projectes de justícia climàtica. Resilience Earth és una de les entitats impulsores del projecte. Fotos: Resilience Earth
En total són una trentena de joves vinguts d'Estònia, Letònia, Irlanda i Catalunya, que al llarg d'una setmana adquiriran eines i coneixements per desenvolupar projectes de justícia climàtica als seus llocs d'origen. Benestar i cures, justícia climàtica, treball en equip i pensament crític són la base d'aquesta estada formativa internacional, impulsada per Resilience Earth, Eco-Unesco, Youth for smile, i The rural Parliament. De la Garrotxa són 8, les joves activistes que participen a la “Youth Action for Nature and Well-Being”.
La primera estada ja es va fer a Irlanda al 2022 i després es van continuar a Estònia i Letònia. Ara és el torn de la Garrotxa, que ha escollit la casa rural Mas Franch com a espai d'acollida de la trobada internacional. L'experiència permet a les joves estar estar en contacte amb la natura, conèixer persones d'altres indrets europeus i intercanviar enfocs sobre com abordar la justícia climàtica.
Cada dia s'imparteixen tallers i formacions liderades per professionals del sector ies faciliten espais de debat i diàleg. “Youth Action for Nature and Well-Being” és una formació, que inclou 4 estades formatives, basada en la Peer Education -educació d'iguals- . És a dir, es proposa a les pròpies joves que liderin el seu camí d'aprenentatge, prioritzant quines temàtiques volen tractar i amb quines facilitadores volen treballar, alhora que es proposen molts espais d'intercanvi d'experiències entre elles.
Des de que va començar el programa, el passat mes d'abril, set joves de la Garrotxa ja han viatjat fins a Dublin i després fins a Eslovàquia i Letònia, per fer-hi les primeres estades formatives sobre justícia climàtica. Un cop aquí, el jovent garrotxí s'ha organitzat per treballar en la millora de la qualitat de vida i per l’empoderament individual i col·lectiu de les persones joves de la comarca. «Ens ajuntem joves amb ganes de compartir i que fer que l’status quo canviï, fer que aquestes formes que ens semblen normals, de relacionar-nos i de fer en el nostre dia a dia pugui canviar.», explica Mario Gutiérrez, participant del projecte. Així, a la Garrotxa, ja s’ha creat un espai vinculat al Pla Estratègic Participatiu de la Garrotxa Fem Garrotxa i del que tota persona jove interessada pot participar contactant amb la cooperativa Resilience.Earth, situada al Núria Social d’Olot.
Defensar el medi ambient davant les grans corporacions internacionals i els poders locals s’ha convertit en un risc que es paga amb la vida. Ara fa cinc anys, moria Berta Càceres. Però la llista d’activistes assassinades o en perill és molt llarga. Foto: Garry Walsh
Aquest dissabte, 7 de maig, la pedalada Olot-Banyoles-Girona reivindicarà polítiques públiques per un transport públic digne i sostenible, a les comarques gironines. És la primera acció d'una campanya més àmplia sobre mobilitat sostenible i l'última, de fet, del cicle "Les causes de l'Arcadi Oliveres."
Les entitats ecologistes gironines tenen un munt de fronts oberts. El turisme massificat, l’omnipresència del cotxe, la poca sensibilitat política o la manca de compromís ciutadà, són alguns dels molts factors que posen en risc la biodiversitat d’un territori fràgil, que cal preservar.