Ja són més d'un centenar, els morts palestins
Més d'un centenar de morts palestins, amb noms i cognoms i edats, són els que ha anat ordenant al seu bloc, Palestine from my eyes, la palestina activista i artista Shahd Abusalam, que vol així, humanitzar una xifra que no para de crèixer. A casa nostra, una de les campanyes que lluita en favor del poble palestí és Boicot, Desinversions i Sancions. A continuació, reproduim un article del Setmanari La Directa, per conèixer més a fons aquesta campanya. Foto: Shad Abusalam
Boicot, desinversions i sancions, nova estratègia de lluita del moviment de solidaritat amb Palestina
L'Estat d'Israel es caracteritza des de la seva fundació, per vulnerar sistemàticament la legalitat internacional i les resolucions emeses per les Nacions Unides. La campanya del BDS neix l'any 2005 amb l'objectiu de que Israel acompleixi els tractats que ha signat.
"Es permet als refugiats i refugiades que ho desitgen tornar a les seves llars el més aviat possible i viure en pau amb els seus veïns". Resolució 194 de l'ONU, incomplida.
"Israel, com a potència ocupant, ha de respectar escrupolosament el Conveni de Ginebra relatiu a la protecció de persones civils en temps de guerra". Resolució 446 aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU, vulnerada.
Des de 1948 l'estat d'Israel ha estat aplicant un sistema d'Apartheid com el que es va dur a terme a Sud-àfrica durant gairebé 40 anys, amb la violació sistemàtica del Dret Internacional com a pràctica habitual. L'estat d'Israel, segons denuncien les organitzacions de drets humans, discrimina per motius racials, determinant la seva superioritat i exclusivitat com a jueus. Exemples en són el mur de segregació de més de 700 quilòmetres de llarg, les demolicions de cases, les detencions administratives i l'expropiació de terres. Aquestes són, en boca d'activistes de la conferència BDS celebrada a Barcelona, les estratègies "del govern sionista amb l'objectiu d'aniquilar i expulsar la població palestina de la seva terra i en definitiva fer-los perdre la identitat col·lectiva com a poble".
La similitud amb el succeït a Sud-àfrica, va ser el motiu pel qual es va elegir Ahir Sud-àfrica, avui Palestina com a títol de la I Conferència Estatal pel Boicot, Sancions i Desinversions a l'estat d'Israel, celebrada del 19 al 21 d'octubre al Casinet d'Hostafrancs de la capital catalana. Centenars de persones, van participar en aquesta iniciativa que tenia per objectiu donar a conèixer la campanya del BDS així com crear sinèrgies i planificar noves estratègies de treball amb altres activistes de l'Estat i transcendir a nivell internacional.
Què és el BDS?
La campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a l'estat d'Israel, va néixer l'any 2005 arrel de la crida de 171 organitzacions de la societat civil palestina, per a posar en funcionament la campanya de BDS que exhorta a la comunitat internacional a implementar el Boicot, les Desinversions i Sancions contra Israel fins que aquest estat compleixi 3 demandes bàsiques: Posar fi a la ocupació i colonització de les terres àrabs i desmantellament del Mur, reconéixer els drets fonamentals dels ciutadans àrabs-palestins d'Israel en plena igualtat i respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins al retorn a les seves llars i propietats.
"No demanem res inconcebible, només demanem que es compleixi amb la legalitat internacional" remarcava un dels membres de BDS Catalunya durant la conferència.Des de llavors la iniciativa ha anat creixent i extenent-se arreu de diferents països, creant així delegacions de la campanya com la que ha organitzat enguany la conferència, el grup BDS Catalunya.
"Heu de demanar comptes als vostres governs"
A la conferència van participar diferents personalitats influents del moviment BDS a nivell internacional, com l'historiador Ilan Pappé, la poeta i activista Rafeef Ziadah, o el sudafricà Mbuyiseni Ndlozi. També es van realitzar ponències paral·leles.
Una de les consignes que es va repetir durant la conferència va ser el paper decisiu que juga la població civil per a fer pressió sobre el govern israelià. Així ho explicava Rafeef Ziadah, "no és només qüestió de veure la tele i sentir-se malament, sinó que com a persones que viviu en un país europeu, heu de demanar comptes als vostres governs que recolzen a Israel".
També va remarcar que la campanya BDS és una campanya global, "és una crida al món que es fa des de la perspectiva de la llibertat, la justícia i la igualtat per a totes les persones palestines que viuen o van viure en aquest territori". No es dirigeix només a millorar les condicions de vida dels que habiten en una regió particular com la Franja de Gaza o Cisjordània, sinó que parla també del dret al retorn dels refugiats palestins.
Per la seva part, el sud-africà Mbuyiseni Ndlozi, va parlar de les estratègies que la societat civil sud-africana va fer servir per acabar amb l'Apartheid, remarcant la importància del boicot com a estratègia noviolenta de lluita de la societat civil. Va esmentar també que a Palestina s'està vivint quelcom molt més sever que l'apartheid sud-africà, ja que "a Palestina es busca l'expulsió total de la població".
L'historiador israelià Ilan Pappé, va parlar de les causes per les quals Israel "gaudeix" d'aquesta impunitat, remarcant la importància del lobbie jueu AIPAC, així com la complicitat de la Unió Europea, per motius fonamentalment econòmics. Va afegir però, que la instrumentalització de l'Holocaust com a silenciador de l'ocupació també s'utilitza de forma reiterada per part d'Israel. L'historiador va acabar recordant la importància del boicot, les desinversions i les sancions com una de les millors estratègies de lluita per acabar amb l'ocupació, explicant que el BDS, per sobre de tot, és un diàleg amb la societat israeliana, "un dur diàleg per recordar-li que l'ocupació no ha acabat, que encara continúa i que s'ha d'afrontar".
L'activista i poeta Rafeef Ziadah va tancar la jornada amb un recital de poesia sobre històries de l'ocupació. Una de les assistents va definir les paraules d'aquells poemes com "una injecció de solidaritat i força per seguir en la lluita de l'alliberament de Palestina, una lluita per la dignitat".
Article publicat a La Directa, el 25-10-2012
I tu què pots fer?
Al següent enllaç de Nodo50 hi trobareu les claus per identificar els productes israelians i un complet llistat de productes que podeu boicotejar:
Vídeo on diferents personalitats públiques (Olga Rodríguez - Periodista, Alberto Sant Juan - Actor, Carmen París - Cantant, Miquel Ramos - Obrint Pas, Santiago Alba - Escriptor, Irati Anda - Escaladora, Diego Cañamero - Sindicalista del SAT, Laura Mintegui - candidata Lendakari per EHBildu ) donen suport al boicot contra els productes d'empreses israelianes que recolzin l'apartheid.