Ja es poden consultar les conclusions del Fòrum Social Català de Girona
El Fòrum Social Català de Girona (FSCAT) fa públiques les conclusions de la jornada que es va celebrar el passat 5 d’abril a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. En un document extens, consultable des d’avui en línia, el FSCAT de Girona posa de relleu que cal promoure l’activació ciutadana, les alternatives econòmiques al capitalisme i el paper clau de les entitats solidàries i dels moviments socials.
Per avançar cap un món més just, els participants del FSCAT van explorar diverses lluites, la defensa dels drets socials i de l'Estat del Benestar i també pràctiques econòmiques alternatives al capitalisme (com ara el cooperativisme o la banca ètica). El FSCAT no es va mantenir al marge de l'actual debat sobiranista a Catalunya, que descriu com "una oportunitat per fer efectius d'altres canvis en el pla econòmic i social".
Les conclusions del FSCAT que es fan públiques avui posen èmfasi en "la necessària implicació ciutadana", a través d'una educació més crítica i eixamplant els espais de participació pública. El document també posa de relleu la tasca de les entitats que treballen la cooperació internacional des de les nostres comarques, així com la feina -sovint discreta- de les entitats diocesanes. Així mateix, es fa èmfasi en l'activació ciutadana en defensa del sector públic i contra les retallades. Per últim, l’edició 2014 del FSCAT Girona es va fixar en les creixents apostes d'economia social i solidària que generen ocupació i atenuen l'impacte sobre el medi. Les persones que van participar al FSCAT van constatar, a més, que ja hi ha moltes entitats d’àmbits ben diversos que ja estan treballant per un canvi i fent realitat algunes de les alternatives al sistema neoliberal actual. En aquest sentit, els seus plantejaments poden prendre concreció en el marc del procés constituent català.
El FSCAT de Girona 2014 va comptar amb la participació de 35 entitats del món de la solidaritat, de la cooperació, del sindicalisme, del tercer sector i de l'activisme d'esquerres. Unes 400 persones van participar en les més de trentena d’activitats programades al llarg del dia. Els diversos col·lectius i persones dels moviments socials -d'arreu de les comarques gironines- van tenir oportunitat de debatre sobre el canvi de paradigma social i econòmic. En paraules d’una de les tres persones relatores, Irene Casellas: “S’hi van exposar lluites raonades; i amb això volem dir que no s’hi val a estar en contra de tot en general, perquè això és el mateix que no estar a favor de res en particular”. El FSCAT se celebra a Girona és bianual. Amb l'horitzó del 2016, les entitats que hi han participat s'han citat d'aquí a un any per començar a preparar la següent edició.