Inclusió, participació i acció!
Quatre tallers a Salt, Banyoles, Girona i Figueres on parlar sense embuts i des de la pròpia experiència dels reptes que cal afrontar per aconseguir que les persones migrants siguin incloses i s’acabin implicant en la vida política i social. Parlem de “Veus Migrants Lab” la nova proposta d'Azahara. Fotos: Azahara
Veus Migrants Lab vol ser una mena de laboratori ciutadà, amb espais de diàleg entre les diferents persones de la societat, on parlar dels estereotips i prejudicis que pateixen les persones migrants, i des d’on neixin noves propostes enfocades a fomentar la participació social i política d’un col·lectiu massa sovint absent de l’àmbit polític i social. I és que malgrat l'alta presència de persones migrants, filles de migrats o racialitzades en les ciutats gironines, la seva visibilitat en els diferents espais públics encara és anecdòtica. «En una societat democràtica com la nostra, és necessari impulsar nous projectes que potenciïn la participació de tots els col·lectius en els espectres socials i polítics per aconseguir una representació més acord amb la realitat.» diu Paula Cerdà, tècnica de cooperació d’Azahara. Per a Cerdà, si es vol aconseguir un canvi social, cal potenciar les diferents veus i entitats de les persones migrants.
Amb aquest nou projecte, doncs, l’associació Azahara vol iniciar un treball en xarxa amb entitats i d’altres agents socials dels quatre municipis, per generar noves iniciatives en l’àmbit de la participació i capgirar el relat. És a dir, donar sentit a “El dret recollit en la Carta Internacional dels Drets Humans a la participació política de totes les persones i, per tant, també de les persones migrants.”, diu Cerdà que apunta també a la necessitat de treballar per assolir el dret a vot universal i per aconseguir la permeabilitat i la inclusió de «les valuoses contribucions de les persones migrants, procedents de famílies migrants o racialitzades, a la nostra societat.” Segons la tècnica d'Azahara, si es vol desmuntar els discursos d'odi en relació a les persones migrants i racialitzades, «cal fomentar la participació d'aquestes en els diferents espais socials, cívics i polítics per poder visibilitzar les seves realitats i alçar les seves veus per aconseguir que no es parli per elles, sinó amb elles».
L’entitat organitza 4 workshops en 4 ciutats de les comarques gironines des d’aquest mes de gener (el primer ja es va fer a Salt la setmana passada) fins al mes d’abril. De cada trobada, en sortirà una proposta de millora que es recollirà en una guia per acompanyar els processos participatius i replicable a altres indrets de Catalunya. Ja en la recta final del projecte, es farà una formació a líders comunitaris que ajudin a fomentar la posada en acció de les propostes de millora i per ajudar a que s’acabin implicant en organitzacions veïnals o educatives.
Salima Abdessamie va néixer a Taourit, al Marroc. Amb 12 anys, la seva família va establir-se a Salt on actualment és molt coneguda pel seu activisime en diverses entitats i per les seves col·laboracions a Ràdio Salt. I és que des d’adolescent ja va destacar pel seu caràcter solidari i participatiu, un tret que la va dur a estudiar Animació Sociocultural, primer, i Ciències Socials, després. La Salima és, actualment, la responsable de gestió, administració i projectes educatius, a Azahara ONG.
Aquest dijous comença a Barcelona el Fòrum Internacional de corresponsabilitat política local i protecció internacional dels Drets Humans, i ho farà amb participació gironina, a més de l'acte descentralitzat que es farà dissabte a Girona.
L'entitat ASOCOLGI -Associació Sociocultural de Colombians per a la Integració a Girona- impulsa diverses formacions amb l’objectiu de millorar la participació dels migrants als espais sociopolítics gironins. Aquestes formacions formen part del projecte europeu Depart, que lidera l’associació colombiana, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona i la coordinació de la Universitat Autònoma de Barcelona.