Històries de la República Centreafricana
Celine Yandoma -a la fotografia- torna per primer cop a les ruïnes de casa seva. Va fugir de casa seva a Batanagafo quan la milícia
Seleka va entrar al seu barri va cremar la seva casa i va matar el seu marit. Al costat dels seus 4 fills va buscar refugi al camp de persones desplaçades de Batangafo. Aquesta és una de les 20 històries recollides pel fotògraf d'Oxfam Intermón Pablo Tosco en l'exposició "Hereves de les ruïnes". Avui dimarts, 14 de gener (17.30h) a l'Espai Santa Caterina de l'Edifici de la Generalitat a Girona teniu l'oportunitat de conèixer les històries de cada imatge, de la mà del mateix fotògraf que ofereix una visita guiada. FOTO: Pablo Tosco (Oxfam Intermón)
Es farà un recorregut fotogràfic guiat per les d'històries de dones que lluiten contra l'horror de la guerra i que han hagut de fer front al desplaçament forçat, a abusos, violacions, pèrdua de familiars i veïns, i destrucció de les seves cases, les seves terres i els seu mitjans de vida.
I és que la República Centreafricana lluita per sortir del forat negre i la penombra en el que s'ha vist sumit després d'anys de conflicte. Aquest país ha encadenat crisis successives durant anys que l'han deixat debilitat i amb enormes necessitats humanitàries a les quals fer front. L'oblit internacional i mediàtic no ha fet més que empitjorar la situació. L'última crisi, el 2013, es va cobrar la vida de més de 6.000 persones en dos anys i va provocar una greu crisi humanitària de la qual el país encara no s'ha recuperat. La meitat d'una població de gairebé 5 milions d'habitants es va veure obligada a abandonar les seves llars.Molts van acabar malvivint en camps de desplaçats escampats per tot el país. Altres van creuar les fronteres i van buscar refugi al Camerun, el Txad i la República Democràtica del Congo.
Durant el conflicte es van produir atacs contra els civils dins i fora d’els camps de desplaçats, incloent agressions sexuals i altres formes de violació dels drets humans. En aquest context, les dones són les que més pateixen. Quatre anys després, la meitat de la població encara depèn de l'ajuda humanitària i segueix sense poder cobrir les seves necessitats bàsiques d'aigua, sanejament i menjar. Prop de 2 milions de persones no tenen prou per menjar. Tot i la calma relativa que van portar les eleccions democràtiques de febrer de 2016, la situació segueix sent crítica.
Pablo Tosco és fotoperiodista, documentalista i comunicador social. Actualment és el responsable de fotografia i continguts àudiovisuals d'Oxfam Intermón, i des de 2004 documenta projectes de cooperació, desenvolupament i acció humanitària a l'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia.