Girona rep diversos activistes pels Drets Humans
En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, del qual Girona en forma part, i gràcies també al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, el proper dimarts 9 d'octubre ens visitaran dos periodistes i dues defensores dels Drets Ambientals, amenaçats als seus respectius països. Són Ahmed Ali, fotoperiodista egipci i Margarita Pineda, activista d'Hondures, del projecte Ciutats Defensores; i també Luis Daniel Navas Jiménez, periodista mexicà i Karen Izolda Taxilaga, activista també mexicana, del Programa de Protecció dels Defensors/es dels DH.
Margarita Pineda és una activista hondurenya de la comunitat lenca que participa en moviments socials des de la dècada dels 80. Arran del cop d’Estat contra el govern de Manuel Zelaya, l’any 2009, es produeixen concessions irregulars de rius i terrenys del seu territori a empreses mineres i projectes hidroelèctrics. En resposta, neix el Moviment Indígena Lenca Independent de La Paz (MILPAH). Pineda participa en la fundació d’aquesta organització, de la qual és actualment secretària d’actes i acords. Des del MILPAH, l’activista denuncia la manca de consultes prèvies, lliures i informades amb relació als projectes que afecten el seu territori, tal com estableix el Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Durant tres anys i mig, Pineda ha integrat la Comissió Ciutadana de Transparència de la municipalitat de San José. La seva participació en aquest organisme va finalitzar el passat mes de març, i ara forma part del Comitè de la Dona de la Xarxa Societat Civil (RSC), un espai municipal de coordinació de diferents actors comunitaris.
Per la seva banda, Karen Izolda Taxilaga Durante, dins el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, és dirigent dels "Comuneros" indígenes hñähnu (comunitat otomí) i actualment la Secretària de Asuntos de la Mujer del Comité Ejecutivo Estatal de la Unión Fuerza Indígena Campesina (UFIC).
La mexicana està molt implicada en la lluita pels drets ambientals (concretament el dret a l'aigua) i en la defensa de terres comunals que pertanyen a les poblacions indígenes. Resideix a Tezontepec de Aldama (Estat d' Hidalgo, Mèxic), municipi que presenta un problema molt greu de contaminació de l'aigua i terres (inloent-hi els cultius) per ser l'abocador de les aigües residuals de Ciutat de Mèxic.
Ahmed Ali és activista i membre del ara il·legalitzat Moviment 6 d'Abril, grup polític laic que va tenir un paper clau en la caiguda de Hosni Mubarak. Ali, informàtic de professió, va convertir-se en fotoperiodista amb la revolució del 2011. A Espanya, Alí està treballant en un documental sobre la vida de les persones refugiades que viuen aquí. És coordinador a Europa de la Comissió Egipcia de Drets i Llibertats i està implicat en una campanya de defensa de Drets Humans en el treball de la llar al Líban. També està iniciant una organització de defensa dels drets humans que treballi per als països mediterranis.
Per la seva banda, Luis Daniel Nava Jiménez, és membre de l'Asociación de periodistas del estado de Guerrero des de fa tres anys. A Guerrero, dos grups de delinqüents -Los Rojos y Los Ardillos- tenen el control del president municipal. En el cas d'aquest periodista, ha estat segrestat, amenaçat i torturat per aquests grups. A Chilapa, el seu municipi, hi queden pocs periodistes pel risc que suposa informar sobre aquests grups.
Les ACTIVITATS previstes per al 9 d'octubre són les següents:
>> La lluita pels drets ambientals, un problema creixent. La situació d'Hondures i Mèxic. Amb Margarita Pineda i Karen Izolda Taxilaga. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències (Campus Montilivi) de la Universitat de Girona, a les 4 de la tarda. Modera DANI BOIX (UdG) Organitza:Ajuntament de Girona, col·labora Coordinadora d'ONG Solidàries i Unitat de Compromís Social de la UdG