Girona inicia la campanya per la Renda Garantida Ciutadana
Divendres passat es va presentar la campanya per aconseguir una ILP per la Renda Garantida Ciutadana a Girona i l'adhesió de la Xarxa pels Drets Socials (XDS) a aquesta iniciativa que, a nivell català, impulsa el Grup Promotor de la ILP Renda Garantida Ciutadana. El Dia de Sant Jordi ha estat el tret de sortida a la recollida de signatures que s'allargarà fins al mes d'octubre.
Durant els primers tres mesos, les entitats de la XDS faran recollides de signatures cada dissabte en punts de la ciutat de Girona com la Rambla de Girona, el Mercat de la Devesa o el Mercat del Lleó. A més, es programarà un acte de sensibilització mensual sobre la necessitat que tothom tingui uns ingressos bàsics.
La primera acció de sensibilització programada és la taula rodona «La Renda Garantida Ciutadana: és la solució?», que se celebrarà el proper dilluns 6 de maig, a les 19h., a la seu de Càritas Diocesana de Girona, entitat organitzadora. Aquesta taula comptarà amb la participació de Víctor Ríos, historiador i investigador al CEMS de la Universitat Pompeu Fabra; Antoni Vilà, investigador a l'IGOP de la UAB, llicenciat en dret i doctor en pedagogia; i Mercè Darnell, antropòloga i treballadora social, responsable de l'Àrea de Programes i Serveis de Càritas Diocesana de Barcelona.
La campanya per la ILP per la Renda Garantida Ciutadana vol aconseguir un mínim de 50.000 signatures i portar-les al Parlament de Catalunya perquè es legisli, tal com ja recull el mateix Estatut de Catalunya en el seu article 24.3, sobre la necessitat de disposar d' una renda mínima per viure dignament. Segons els impulsors de la campanya, la renda garantida ciutadana hauria de ser de 7.967,7 euros a l'any (664 euros al mes), de manera incondicional, no subjecta a cap obligació, i partint de la premissa que el Dret a la Vida és incondicional. Aquesta quantitat mínima és la que fixa el mateix Parlament per viure dignament a Catalunya. La XDS de Girona considera aquesta iniciativa completament necessària donat que ja són 1 de cada 4 les persones a l'atur (Dades EPA) i un de cada tres gironins es troba en risc de pobresa o exclusió social (Dades IDESCAT 2011).