Girona es mou pels refugiats
La fugida de milers de persones de països afectats per conflictes armats com Síria, Ucraïna i Palestina ha posat de manifest la desesperació i la difícil situació dels refugiats. Les darreres setmanes, i gràcies en part al rebombori mediàtic, alguns països de la Unió Europea han posat en marxa alguns dispositius per acollir-los. A Espanya, la setmana passada s’especulava que s’assumiria un total de 15.000 refugiats provinents de diversos països, dels quals Catalunya n’acolliria uns 2.000.
El drama de moltes famílies retratat en informacions i fotografies dels mitjans de comunicació ha colpit a moltíssimes persones i entitats del nostre país. Per això, són moltes les persones que s’han dirigit a ONG i ajuntaments per proporcionar la seva ajuda o fer donacions.
És important que es prengui consciència que els refugiats encara no són aquí, i que la previsió és que es comencin a arribar aquí a tres o quatre mesos. A més, s’han de valorar els recursos tècnics, humans i econòmics per adequar la resposta. De moment, per tant, una de les eines més eficaces són les donacions de diners –especialment a les entitats que ja estan treballant sobre les principals rutes dels refugiats-, la incidència política i el voluntariat.
En el següent llistat, podreu trobar les entitats, de la demarcació de Girona, però també d'altres zones, amb projectes a la zona i que ja estan oferint ajuda a les principals rutes de pas dels refugiats.
GIRONA
Càrtias Diocesana de Girona ha activat els seus equips locals per donar acollida als refugiats que fugen del conflicte armat de Síria. Per fer-ho, ha posat en marxa una campanya de recollida de fons mitjançant dos comptes corrents diferents:
ES38-1491-0001-26-2073033124 (Triodos Bank)
ES29-2100-0002-57-0201445404 (La Caixa
Els fons obtinguts es destinaran, en una primera fase, a cobrir les necessitats de la crida efectuada per Càritas Europa –que coordina l'acollida als refugiats a Grècia, Macedònia i Sèrbia– i, en una segona fase, preparar la futura acollida de refugiats a les comarques gironines. A més, a la ciutat de Girona, ahir es va constituir nua comissió per coordinar les entitats i delegacions potencialment implicades en la gestió d’aquesta situació. Està formada per la Delegació de Migracions del Bisbat de Girona, els programes d’Immigració i Acollida de Càritas Diocesana, la Delegació episcopal de Vida Religiosa i el conjunt de parròquies de diòcesi a través dels Arxiprestats.
ENTITATS QUE TREBALLEN AMB REFUGIATS
1. Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat dóna suport als refugiats que arriben a Catalunya per tal que puguin trobar feina. A més, també ofereix assistència legal i habitatge. Es pot col·laborar-hi a través de tasques de voluntariat o amb donacions.
2. MSF
Metges Sense Fronteres ha posat en marxa l’operació de rescat a la Mediterrània, amb tres vaixells de l’entitat que naveguen per diferents punts del mar per socórrer els nàufrags. Una bona manera d’ajudar pot ser a través de les aportacions econòmiques.
3. International Rescue Comittee
L'International Rescue Comittee ajuda a millorar les condicions de vida dels refugiats que passen per l'illa de Lesbos fugint de Síria. Per fer donatius, podeu visitar aquest enllaç.
5. ACNUR
L’Agència de la ONU per als Refugiats té l’objectiu d’actuar en situacions d’emergència com l’actual per proporcionar ajuda humanitària, menjar, protecció i assistència sanitària. Es pot col·laborar a través de donacions econòmiques aquí.
Medicus Mundi Grècia és una de les entitats d’assistència mèdica que està treballant amb refugiats a Grècia. Fruit del gran volum de feina que tenen al país hel·lè, les donacions econòmiques són una eina imprescindible per tirar endavant.
ALTRES INICIATIVES
A banda de les entitats que treballen directament amb els refugiats, també hi ha altres accions i campanyes que es duen a terme des de casa nostra. Per exemple, la Plataforma Stop Mare Mortum ha elaborat una moció per presentar als ajuntament, a Girona els grups de la CUP-Crida i ERC-MES la presentaran al Ple Municipal del proper dilluns 14 de setembre.
La UDG oferirà els membres del seu servei de voluntariat i, també, la infraestructura d’estudiants i professors perquè els refugiats que arribin puguin continuar la seva carrera acadèmica.
A més, Pallassos sense Fronteres proposa fer, cada dimecres a les 20h, un minut de silenci (vergonya i dignitat) davant dels ajuntaments de cada municipi.
El rol de les institucions
Des del 2013, el Fons té un projecte obert a un camp de refugiats per a sirians al Líban, que està centrat en l’atenció materno-infantil. Està gestionat per l’entitat Creu Roja i, enguany, s’ha destinat 90.000€.
La regidoria de Cooperació i Serveis Socials, conjuntament amb altres municipis del Gironès, el Fons Català i la Generalitat, està treballant per donar una resposta. Un exemple seria, a nivell local, crear una taula amb la presència d’entitats per gestionar la situació d’emergència.
A l’espera de Madrid
Malgrat l’ímpetu de les entitats, societat civil i institucions de casa nostra, la decisió final sobre l’acollida de refugiats recau sobre el Govern Central, que és qui té les competències. Durant els dies d’avui i demà, es preveu que la Direcció General d’Immigració i el secretari d’Estat corresponent a Madrid parlin sobre la situació i cerquin de determinar un dispositiu especial jurídic.