Fornells de la Selva acull la cerimònia d’entrega dels II Premis Antònia Adroher i Pascual
Aquest dimecres, 22 de març, el Centre Cívic Cultural La Sitja, acollirà la segona edició de la cerimònia d’entrega dels Premis escolars de narrativa i poesia Antònia Adroher i Pascual, a partir de les 6 de la tarda. En total, s’hi farà entrega de 24 guardons: 11 de poesia i 13 de narrativa.
Els Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar estan impulsats conjuntament per la Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya. Són uns guardons pensats per promoure l’ús literari del català als centres educatius de les comarques gironines, però també per sensibilitzar en temes socials. Per aquest motiu, cada any, s’escull un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a tema central. Enguany, i donat el context actual, l’escollit ha estat l’ODS 16, centrat en el Dret a la Pau.
En aquesta edició, hi han participat un centenar d’alumnes d’una dotzena de centres educatius de Fornells de la Selva, Girona, Cervià de Ter, Salt, Celrà i Roses. Són doncs, gairebé 100 treballs de narrativa i poesia que posen el focus en diferents aspectes vinculats al dret a la Pau.
Els Premis Antònia Adroher estan oberts tant a centres educatius públics, com els concertats i privats de les comarques gironines. Les persones premiades reben un trofeu i un val de 30 euros per bescanviar en qualsevol de les llibreries indicades. Tots els centres participants, a més, rebran un diploma de reconeixement. Els treballs premiats es recopilaran en una publicació que es farà arribar a les persones premiades i a tots els centres participants.
En narrativa, el jurat del la II edició dels Premis Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar ha estat format per Maria Mercè Roca, Carles Sala i Mar Bosch, que de la lectura dels textos destaquen que se’n desprèn «(...) com d’amatents estan els nostres joves escriptors a l’actualitat informativa: la pau és vista com l’absència de la guerra i el conflicte esdevé el protagonista absolut i contundent que relliga el transfons». En la modalitat de poesia, el jurat ha estat format per Rosa Font, Quim Espanyol i Mercè Saurina, que han animat a tots els centres «(...) a llegir poesia, a interpretar poemes a l’aula i a recitar-los de memòria per interioritzar el ritme i la musicalitat pròpia d'aquest gènere.»
Sobre Antònia Adroher i Pascual
Antònia Adroher i Pascual (1913-2007) va ser una mestra i política gironina. Va estudiar a la Normal de Girona i va ser mestra a l’escola d’Ultramort (Baix Empordà). Estava afiliada a la UGT i va ser membre fundadora del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Durant la Guerra Civil, i amb 23 anys, va esdevenir la primera dona regidora de l’Ajuntament de Girona on va fer una gran tasca en el camp educatiu. El 1939 va marxar a l’exili i, després de passar per diversos camps de concentració, va establir-se a França.
Antònia Adroher va rebre diversos reconeixements per la seva tasca pedagògica, entre els que destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. La seva ciutat natal, Girona, la va homenatjar donant el seu nom a un carrer i una biblioteca.
Avui dimecres 23 de febrer, a les 18h, el Casino Llagosterenc ha acollit la primera edició de la cerimònia d’entrega dels Premis Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia escolar. En total, s’hi ha entregat 18 guardons: 12 de narrativa i 6 de poesia, ja que en aquesta última categoria se n’han deixat 2 de deserts. Fotos Marc Sureda / Elpolltv.cat
Ja el tenim aquí! A partir d’aquesta setmana, tots els centres educatius de les comarques gironines rebran un exemplar del llibre que recull les composicions literàries guanyadores dels primers Premis de Narrativa i Poesia Antònia Adroher i Pascual.
La Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya a Girona convoquen la segona edició dels Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar. La temàtica escollida enguany és el Dret a la Pau (ODS 16). FOTOS: Marc Sureda