Fira Expojove, lliure d'exèrcits
Fins al 30 d'abril, se celebra -ara de manera telemàtica- l'Expojove Girona Virtual. Però la novetat amb la que ens hem fixat, no és el seu "format pandèmic" sinó que per primera vegada des de fa anys, l'oferta d'aquest saló de "formació, orientació i emprenedoria de les comarques gironines", no compta amb cap estand de l'exèrcit ni de cossos de seguretat, i es compleix per fi, el codi ètic de Fira de Girona.
L’any 2013, la Coordinadora d’ONG Solidàries s’uneix a “Desmilitaritzem l’educació”, una plataforma d’entitats dels Països Catalans que lluiten per la desmilitarització del territori. La formen més de 80 entitats d’educació i pacifistes, que tenen com a objectiu principal denunciar la creixent presència de l’exèrcit en espais educatius, tant formals com informals i no formals. Paral·lelament les entitats gironines, comencen a protestar per la presència de l’exèrcit a la Fira ExpoJove de Girona amb actes al carrer i campanyes a les xarxes socials.
Dos anys més tard, les entitats gironines representades per 6 portaveus al Consell de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, proposen al si del Consell de treballar conjuntament per fer fora l’estand del Ministeri de Defensa de la fira estudiantil ExpoJove. Es vol passar de la protesta i sensibilització al carrer, a fer incidència política per tal d’aconseguir el canvi d’enfocament de la Fira.
Des del mateix Consell de Cooperació, es crea un grup de treball per poder començar a parlar amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i amb Fira de Girona per tal que vetin la presencia del Ministeri de Defensa a la Fira. Després de dues trobades infructuoses amb el Departament, que no té capacitat de veto, les entitats treballen intensament amb l’Ajuntament i Fira de Girona per tal de redactar un codi ètic que no tan sols aconsegueixi vetar l’entrada dels militars, sinó que vagi més enllà i promogui futures fires i esdeveniments, responsables amb el benestar de les persones i compromeses amb el compliment dels drets humans. La redacció s’empara en la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya, sobre la desmilitarització de Catalunya i fa bandera del premi Europa 2016 del Consell d'Europa, atorgat a la ciutat.
És així com al 2016 es comença a treballar el futur Codi Ètic de Fira de Girona, un codi que l’ajuntament i el Consell de Solidaritat i Cooperació creen des de zero i amb el màxim consens possible (només el grup polític del PP hi vota en contra). El document incorpora altres elements a més dels valors relacionats amb la pau, com la defesa de la igualtat de gènere i la lluita contra la homofòbia. Un codi ètic que és aprovat per Fira de Girona el mateix any.
L’exèrcit participarà de la fira durant les edicions 2016 i 2017 en què Fira de Girona presentarà una sanció al Ministeri de Defensa per haver incomplert el Codi Ètic en presentar-se uniformat i amb pòsters on hi apareixia una arma. Aquest fet provocarà un seguit de sentències i recursos entre el Ministeri de Defensa i l’Ajuntament de Girona que en algun moment ratllarà l’absurd (com ara comparar una formació romana de clicks de Playmobil dins una fira de col·leccionistes amb les armes reals i soldats reals de l’exèrcit de l’Estat espanyol).
Durant aquests anys d’anar i venir dels jutjats, l’exèrcit segueix participant a la fira amb diferents formats i noms. Les entitats, per la seva banda, mostren el seu rebuig in situ amb actes a l’entrada de la Fira, però també a nivell de Catalunya a través de la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació. Una plataforma que promou també aquesta lluita política en el sí del Parlament de Catalunya i que durant tots aquests anys ha fet seguiment i coordinació de les diverses Fires i Exposicions estudiantils del país, entre d’altres.
La suspensió de la Fira el 2020, i la seva digitalització aquest 2021, han aconseguit la no participació de l’exèrcit, que tots els estands respectin el Codi Ètic i que siguin, per primera vegada, de formació, educació i emprenedoria de les comarques gironines. Per primera vegada doncs, podem celebrar una Fira pacífica i educadora a la nostra ciutat, sense la presència de l’exèrcit i dels altres cossos de seguretat reclutant persones. I volem concelebrar amb els nostres companys i companyes de Lleida -que fruit de la coordinació de la campanya Desmilitaritzem, han creat també un codi ètic a la seva Fira- que enguany, no tinguem ni uns ni altres: ni armes, ni exercits ni reclutes.
La Coordinadora d’ONG Solidàries lamenta la decisió judicial de deixar participar l’exèrcit a ExpoJove, com a mesura cautelar i a l’espera d’una sentència ferma. Per a nosaltres, la clau de la nostra voluntat d’exclusió dels militars d’aquest saló de formació i orientació laboral no rau tant en els símbols externs sinó en els següents punts:
Finalment, ha estat un jutge qui ha decidit que malgrat el Codi Ètic i la voluntat de la ciutadania representada per les entitats al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, l'exèrcit pugui tornar a tenir un estand en aquest saló dedicat a la formació i a les ofertes laborals.
Els pilums i els gladius dels clicks de Playmòbil no es poden equiparar a les armes que utilitzen els militars que recluten joves a la fira dedicada a la formació i les ofertes laborals tal com, per contra, assegura la sentència del Jutjat de primera instància número 1 de Girona. Aquesta sentència permet que un any més l'Exèrcit torni a ExpoJove, uniformat i armat. Un cop més, hem tornat a mostrar el nostre rebuig a l'estand bel·licista.