Fem un món diferent! El Fòrum Social Català arriba a Girona
Què en pensa en David Fernàndez periodista sobre l'impacte dels mitjans de comunicació alternatius? De què parlem, quan parlem de la invisibilitat de l'economia de cures? Quines alternatives al capitalisme són viables per a l'economista Miren Etxezarreta? El proper 16 d'abril se celebra a la Biblioteca Carles Rahola de Girona la tercera edició "gironina" del Fòrum Social Català. Una jornada de trobada, d'intercanvi d'experiències, de debat i proposta d'alternatives al model actual de desenvolupament dels pobles. Trenta-set entitats d'àmbits tan diversos com la cooperació, l'ecologia, l'economia social, el feminisme o els mitjans de comunicació, hi seran presents.
El Fòrum Social Català arrencarà amb una marxa reivindicativa que sortirà -a les 10h- de la Plaça Independència i recorrerà els carrers de la ciutat fins arribar a la Biblioteca Carles Rahola, seu del FSCAT 2016. La marxa tindrà un caràcter lúdic però també reivindicatiu i té com a objectiu "despertar" la ciutadania i animar-la a participar al FSCAT amb les seves opinions i propostes.
FSCAT 2016 from marc planas on Vimeo.
Un cop llegit el manifest inicial del FSCAT, començaran les activitats de manera simultània en tres espais de la Biblioteca: l'Auditori gran, l'Auditori petit i la Sala de Formació. En aquesta ocasió, els esforços de les 37 entitats participants s'han focalitzat a crear sinergies, d'una banda, per disminuir el nombre d'activitats i facilitar així l'assistència al públic interessat, i de l'altra, enriquir les activitats que s'hi ofereixen a través del treball conjunt d'entitats que treballen problemàtiques similars.
El FSCAT vol ser un espai on es concretin les línies de treball per a la transformació social que desitgen les entitats implicades, però és un espai completament obert a tothom. La primera edició a Girona es va celebrar a l’any 2010. i l’última es va celebrar el 2014 amb un notable èxit de participació i activitats. A Barcelona, el FSCAT Catalunya s’ha anat organitzant, cada dos anys, des de l’any 2008, coincidint amb els anys en què no hi ha convocatòria del Fòrum Social Mundial. Però aquest any, les entitats barcelonines han decidit no tirar endavant el FSCAT mentre que les entitats gironines, han apostat per una nova edició.
Al llarg del dia es debatrà sobre alternatives al capitalisme, s'abordarà el canvi climàtic com a veritable repte d'aquest segle i posant també cura a parlar dels impactes socioambientals, es parlarà sobre el dret a la informació i l'espai dels mitjans de comunicació alternatius en l'articulació d'un altre discurs, de la gestió de l'aigua a casa nostra, de les desigualtats i de les possibles propostes d'actuació per fer-hi front, de l'economia solidària i de cures, de la cogestió d'espais i ateneus populars i també, i donada la trista actualitat, de l'acollida de persones refugiades i de les diferents iniciatives que s'estan duent a terme, en aquest àmbit, a les comarques gironines.
Al migdia, com en l'anterior edició, Escudella Solidària ofereix un menú popular per 7 euros (Amanida+fideuà (amb opció vegetariana)+ postre i beguda), que es farà a prop de la biblioteca: al cobert de l'Escola Migdia.Els tiquets ja s'han posat a la venda a diferents punts: Casal Independentista El Forn, Llibreria Les Voltes, Coordinadora d’ONG Solidàries, Botiga Oxfam Intermón i Escudella Solidària.
Durant tot el dia, hi haurà una Fira d'Entitats instal·lada davant la zona d'accés a la Biblioteca, amb parades informatives de les entitats gironines. Igualment, durant el FSCAT es podran veure dues exposicions: «Vida quotidiana i canvi climàtic», de l’Associació de Naturalistes de Girona i «Temporers», de Càritas Espanyola.
El Fòrum Social Català a Girona compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona i amb la col·laboració de la Biblioteca Carles Rahola i de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Les 37 entitats participants són:
- Ariet
- Associació Catalans d’Amics del Poble Sahrauí
- Associació de Naturalistes de Girona
- Associació Nuestra América
- Associació Xangara
- Càritas Diocesana de Girona
- Cimades
- Cooperativa Integral Catalana
- Coop57
- Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme
- Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya
- Ecoxarxa
- El dimoni de Santa Eugènia de Ter
- Enginyeria sense fronteres Girona
- Escudella Solidària
- Eticom- Som Connexió
- Fiare
- Fundació Ser.Gi
- Fundació Talibés
- Fundació Utopia
- #Girona Acull (Comissió de suport a les persones refugiades)
- Grup de Defensa del Ter
- IAC
- IADEN – Salvem l’Empordà
- Justícia i Pau Girona
- Moviment per la Justícia Climàtica
- Setem Girona
- Observatori del Deute en la Globalització
- Oxfam Intermón Girona
- Plataforma Aigua és Vida Girona
- Plataforma Gasoducte Martorell – Figueres
- Som Energia
- Xarxa de Dones de Girona
- Xarxa d’Economia Solidària
- Xarxa de Lluita pels Drets Socials Girona
- Xarxa per la Sobirania Energètica
- 350BCN