Fem 30 anys! I seguim sumant!
Us en recordeu de la campanya per l’abolició del deute extern dels països empobrits que duia com a lema “Deute extern, deute etern”? I de l’acampada pel 0,7% al Parc Central de Girona? O de les presentacions que cada any es feien a Hisenda per visiblitzar l’objecció fiscal? Aquest dimecres celebrem el nostre 30è aniversari i volem fer una mirada enrere d’algunes campanyes de denuncia i sensibilització, emblemàtiques.
Inicialment, parlem de comitès d’agermanament que en aquells anys estaven molt actius, inspirats en les transformacions socials llatinoamericanes. Parlem també de col·lectius pacifistes a favor de l’abolició del deute extern i en contra del servei militar obligatori.
Un cop es van posar les bases per a la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme (llavors hi havia unes quantes entitats del Maresme molt actives que els era més fàcil sumar esforços mirant cap al nord gironí que cap al sud capitalí), naixia també el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (el CeDRe) com a òrgan de gestió. En aquell moment ningú s’imaginava que aquesta doble ànima Coordinadora-CeDRe portaria uns quants maldecaps a nivells de nomenclatures, posicionament de marca i d’altres confusions, del que no deixa de ser un dos per un: la Coordinadora, la plataforma de segon nivell que aplega avui 70 entitats que treballen la cooperació, els drets humans, el gènere, el medi ambient, la cultura de pau, les migracions i els drets socials, i el CeDRe de la Coordinadora, que és ja tot un centre de recursos, referent al territori català i que és una eina més per a la sensibilització de la ciutadania.
Com dèiem al principi, ara que fem 30 anys constatem que al llarg d’aquesta trajectòria, hem fet moltes campanyes, exposicions, accions al carrer… i hem aconseguit, també, algunes petites victòries. Aquí en teniu una petita mostra:
El 0,7%. Va ser la primera gran campanya de la Coordinadora, amb la que es va donar a conèixer a la societat gironina i que va comportar, entre d’altres accions, una campanya informativa durant les Fires i una acampada massiva al Parc Central. Es va aconseguir que molts municipis gironins es comprometessin a destinar el 0,7% dels seus ingressos a l’ajuda al desenvolupament. Alguns ho van assolir o superar, i d’altres s’hi van acostar. Malauradament, en l’actualitat la majoria d’ajuntaments han retrocedit en les seves aportacions i és una campanya que volem recuperar aquest 2024. Actualment, estem donant suport a la campanya del Fons Català "No va només de posar-se d'acord. Passem a l'acció. Volem el 0,7%: el percentatge per la justícia global".
Per al Dret a Vot. La Coordinadora d'ONG Solidàries treballa per aconseguir que el dret a vot sigui una realitat per a tots els veïns i veïnes. Des de l'any 2006, hem desenvolupat diverses campanyes amb l'objectiu de posar el dret a vot i la participació política a l'agenda política i mediàtica. Volem aconseguir el suport social necessari per impulsar els canvis legislatius que calen per fer-ho realitat. Aquesta campanya es reactiva davant les convocatòries electorals.
Drets humans, tots, per a tothom i a tot arreu. No estem d’acord que hi hagi diverses categories de ciutadans i per això no ens hem estat mai de recordar que la Declaració Universal dels Drets humans (DUDH) encara és paper mullat. Seguim realitzant campanyes en favor de la igualtat de drets a casa nostra (papers per a tots, dret a vot, igualtat de gènere...). I cada mes de desembre, coincidint amb l’aniversari de la DUDH, fem alguna activitat entorn la reivindicació dels drets més fonamentals. Enguany, parlarem del padró com a porta d’accés als drets bàsics.
DENIP. El dia 30 de gener és el Dia Escolar de la noviolència i la Pau (DENIP). La Coordinadora d'ONG Solidàries i l'Ajuntament de Girona han impulsat conjuntament una desena de campanyes de sensibilització en cultura de pau als centres escolars de la ciutat, i algunes també a la ciutat de Figueres i Lleida, si bé actualment ja no es fa. El principal objectiu: que la mainada incorpori els valors de la cohesió i la pau en el seu dia a dia i en l’entor pròxim (família, escola, etc), amb petites accions molt transformadores.
Deute extern. És completament injust que la població dels països empobrits hagin de pagar un deute que ells no han contret i que els hipoteca de cara al futur. Es va aconseguir situar aquest tema en el debat públic i en l’agenda política. Després els governs s’han encarregat d’equiparar petites condonacions a canvi de favors político-econòmics, com si fossin cancel·lacions definitives.
Objecció fiscal. Les persones que es declaren pacifistes tenen tot el dret que els impostos que paguen no es destinin a despeses militars. Durant molt temps, hem assessorat aquestes persones que volen que en la seva declaració de renda no hi hagi una aportació al Ministeri de Defensa.
Ajuda humanitària. En casos de conflictes (Bòsnia, Palestina, Sàhara) i desastres naturals (huracans a Nicaragua i Haití, tsunami al sud-est asiàtic), s’ha coordinat les activitats de les entitats solidàries i s’ha contribuït a sensibilitzar sobre les causes que amaguen aquestes catàstrofes naturals, però també dels conflictes oblidats, com el del Congo i la batalla pel coltan, un mineral clau en els aparells electrònics i telèfons mòbils.
Per celebrar els nostres primers 30 anys, demà dimecres, 13 de novembre, les entitats de la Coordinadora, administracions, ens i mitjans de comunicació que ens donen suport, ens trobem a l’Auditori del Girona Hub (Edifici La Farinera), a partir de les 19h. Amb la participació de l’alcalde Lluc Salellas, el director de l’ACCD, Vicenç Margalef, i la Diputada d’Acció Social i Igualtat, Maite Tixis. Us hi esperem!