Espacio del inmigrante, Premi Solidaritat 2018
Espacio del Inmigrante és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2018, i que concedeix des de 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a organitzacions i/o persones que defensen els drets humans.La menció mitjans de comunicació ha estat per a la revista Masala.
El tribunal del premi, format per representants d'organitzacions i activistes de drets humans, i en el que Pau Lanao representa a la Coordinadora d'ONG Solidàries, reconeix " la imprescindible tasca que realitza l’Espacio del Inmigrante amb l’objectiu de reclamar i fer efectius els drets de les persones migrants i per a denunciar la vulneració de drets que pateix aquest col·lectiu degut a la seva situació legal, administrativa i econòmica." El premi té especial importància donada la situació "especialment preocupant en un context en què la població migrant està sent criminalitzada des de diferents instàncies polítiques i socials. "
Segons David Bondia, president de l'IDHC i membre del tribunal del Premi Solidaritat, ens trobem davant “Uns discursos i accions totalment contraris als drets humans el quals han de ser contestats des de l'acció ciutadana, recordant també les obligacions que corresponen a l'administració”. “No podem oblidar que les persones migrants tenen drets fonamentalment per ser persones i que, a causa de la seva situació d'especial vulnerabilitat i precarietat, requereixen d'una garantia específica de drets per a poder revertir les circumstàncies estructurals que els dificulten viure una vida digna de ser viscuda. Lamentablement, davant discursos i polítiques que qüestionen aquesta realitat, entitats com l'Espacio del Inmigrante són més necessàries que mai”, remarca David Bondia.
Espacio del Inmigrante va néixer l’any 2013 al barri del Raval, a Barcelona, per a denunciar la vulneració del dret humà a la salut que va suposar el Reial Decret 16/2012 i donar assistència sanitària a les persones que van quedar excloses del sistema de salut públic. Des de llavors, les persones integrants de l'entitat, voluntàries majoritàriament d'origen migrant, han encapçalat, des de l’autoorganització comunitària i la desobediència civil, les principals lluites i protestes pels drets de la població immigrant, amb un clar enfocament de drets basat en les fortaleses i capacitats del propi col·lectiu. En l'actualitat, a més de diferents accions de sensibilització i denúncia, l’Espacio del Inmigrante ha posat en marxa una escola antiracista, diferents espais d'assessorament i acompanyament legal, mèdic i psicològic, i ha impulsat la creació de la Colectiva M.A.R. Mujeres, Arte y Rebeldía, el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona i l'Associació Exmenas, la primera impulsada per joves d'origen estranger que han passat per centres de menors.
En el marc del Premi Solidaritat s'atorga també una menció especial a mitjans i professionals de la comunicació que incorporen la defensa dels drets humans en la seva tasca informativa que en aquesta edició ha estat per a la revista Masala, un mitjà de comunicació crític i independent de Ciutat Vella de Barcelona, que té com a objectiu donar veu a la seva gent, per a denunciar i informar sobre les realitats d'un territori on les desigualtats socials estan a l'ordre del dia. En aquest sentit, diu David Bondia: “les lluites reivindicatives pels drets i les llibertats comencen a les nostres cases, els nostres carrers i els nostres barris; i, aquestes lluites, per a ser efectives, han de venir acompanyades de mitjans de comunicació capaços de denunciar i de fer crítica constructiva amb el clar objectiu d'impulsar processos de transformació social que dignifiquin la vida de les persones i la convivència a les ciutats. La revista Masala s'ha erigit al llarg dels anys en clar exponent d'aquest altaveu social”.
L'acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà el pròxim 19 de febrer al Parlament de Catalunya. La Coordinadora d'ONG Solidàries va rebre, l'any 2013, el Premi Solidaritat.